Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 риска за здравето, свързани с големите летни горещини и как да се предпазим

02 юли 2024, 15:35 часа
Реклама

Температурите в САЩ (и по света) се повишават с настъпването на лятото и климатичните промени. Изследванията показват, че горещините могат да повишат риска от смъртност при всички видове заболявания. По-конкретно, лекарите и данните сочат определени рискове за здравето, които се увеличават заедно с температурите, включително мигрена, инфаркт и инсулт. Въпреки че горещините и лятото вървят ръка за ръка, изследванията и експертите посочват, че повишаването на температурите и рисковете за здравето също вървят ръка за ръка.

Проучване от 2022 г. на повече от 219 милиона възрастни американци на възраст 20 и повече години предполага връзка между екстремните горещини и смъртността от всички заболявания. Най-значителни са били рисковете за по-възрастните хора. Въпреки това здравните експерти казват, че е изключително важно всички да разберат рисковете за здравето, които могат да възникнат при екстремни горещини.

„През лятото е лесно да се разсеете от многото забавни дейности на открито, но горещината може да повлияе на здравето ви и да ви разболее много, особено ако не обръщате внимание на знаците от тялото си или сте в напреднала възраст“, казва д-р Джо Анна Люк, заместник-декан по образователните въпроси в Медицинското училище „Бърнет“ към Тексаския християнски университет. „Има лесни начини да предотвратите това въздействие, затова е важно да разберете опасностите от горещините и как да ги избегнете.“

Снимка: iStock

Още: 8 правила за бельото, които ще ви помогнат в горещото време

Информираността е особено важна, тъй като планетата се затопля поради изменението на климата. По данни на Националната океанска и атмосферна администрация 2023 г. е била най-горещата година в историята. Ранните индикации сочат, че 2024 г. ще я последва. Април е бил най-топлият месец в историята, отбелязвайки 11-ия пореден път, в който месецът поставя нов рекорд.

6 риска за здравето, които горещото време увеличава

За да ви помогнат да се подготвите за по-топлия сезон и за следващите години, лекарите споделят шест начина, по които горещините могат да увеличат рисковете за здравето, и съвети как да останете на хладно.

Кристофър Ф. Фриър, доктор по медицина, старши вицепрезидент по спешна и болнична медицина в RWJBarnabas Health в Ню Джърси, обяснява, че определени групи от населението са изложени на по-висок риск от здравословни проблеми в горещото време.

Още: Топлинен удар: Увреждане на тялото и незабавно лечение

Тези групи включват:

  • Кърмачета и малки деца, чийто организъм не може да регулира добре температурата или да изисква/достига сам течности
  • Възрастни хора, особено тези с придружаващи заболявания
  • Бременни
  • Хора с хронични заболявания

Все пак никой не е застрахован от здравословни проблеми, свързани с горещината, и разбирането на симптомите може да ви помогне да предпазите себе си (и всички около вас, които може да са изложени на по-висок риск от по-тежки последици). По-долу са представени шест от най-често срещаните рискове за здравето, които могат да се увеличат при по-високи температури.

Пристъпи на мигрена

Мигренозните пристъпи засягат от 12 до 15% от общото население. Последиците могат да бъдат изтощаващи. „Мигрената не е „лошо главоболие“ - казва д-р Джошуа Файнщайн, лекар по спешна медицина в Memorial Hermann. Докато пулсиращото главоболие е един от симптомите, други включват:

  • Чувствителност към светлина и звук
  • Раздразнителност
  • Глад
  • Виждане на странни форми или чуване на неща един час преди мигрената
  • Гадене
  • Замайване

Последните изследвания показват, че топлината може да повиши риска от пристъп. Например, едно проучване, основано на дневникови записи на 660 пациенти с мигрена, представено на 66-ата годишна научна среща на Американското дружество по главоболие, проведена на 13-16 юни, показва, че топлината може да увеличи риска от мигренозен пристъп. Резултатите обаче все още не са публикувани в експертно научно списание.

Наблюдаващо проучване от 2023 г. на повече от 40 000 участници, включително повече от 15 000 души с мигрена, предполага, че различните видове метеорологични условия, включително високата влажност, увеличават случаите на главоболие. „Топлината допринася за възпалителните ефекти, които могат да удължат мигрената", казва д-р Файнщайн. „Освен това хората могат да бъдат дехидратирани, което намалява способността им да се справят с мигрената.“

Д-р Файнщайн предлага на хората с мигрена - независимо дали тя се изостря от горещините или не - да работят дългосрочно с невролог или друг здравен специалист, за да сведат до минимум пристъпите и да намерят облекчение, когато те се появят.

Снимка: iStock

Сърдечен удар

Изследване, публикувано в Circulation през 2023 г., предполага, че смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания, причинени от топлина, могат да нараснат с около 162% до средата на века (2036-2065 г.).

Друго изследване на повече от 202 000 смъртни случая от инфаркт в Дзянсу, провинция в Китай, показва значителна връзка между шансовете на човек да умре от инфаркт и изключително високите и ниските температури.

„Когато сме изложени на топлина и особено на температури, по-високи от телесната ни температура, сърцето трябва да работи много по-усилено и да бие по-бързо, тъй като трябва да изведе кръвта към кожата, за да позволи изпотяването и други механизми, които тялото използва, за да се предпазва от топлината", казва д-р Люк. "Увеличаването на натоварването може да доведе до инфаркт и други сърдечни проблеми при хората, изложени на риск.“

Д-р Файнщайн казва, че болката или натискът в гърдите е най-честият признак за инфаркт, но други включват:

  • Болки в ръцете
  • Недостиг на въздух
  • Гадене
  • Световъртеж

„Ако изпитвате тези симптоми, трябва незабавно да се обадите на 911 и по възможност да се махнете от горещината“, казва д-р Файнщайн.

Още: Как да предпазим домашните си любимци от жегите?

Инсулт

Едно проучване от 2020 г. показва, че метеорологичните условия, включително високите температури, се превръщат в нов рисков фактор за инсулт. Авторите отбелязват, че между излагането на атмосферни влияния и инсулта може да има период на забавяне от един до шест дни.

Друго изследване, публикувано през същата година, но все още не е отпечатано в рецензирано научно списание, предполага, че тежестта на инсулта се увеличава с повече от две трети (67%) за всеки 9°F повишение на средния температурен диапазон за три дни.

Д-р Люк посочва същата причина, както и риска от инфаркт, като основна за увеличаването на честотата на инсултите. „Екстремните горещини подлагат организма на стрес, особено при възрастните хора, и това може да доведе до повишена честота на инсулт, особено при тези с други рискови фактори като високо кръвно налягане“, казва докторът.

Симптомите на инсулта, по думи на доктора, включват:

  • Слабост на ръцете или краката, особено от едната страна
  • Промени в зрението
  • Свиване на лицето
  • Неясен говор
  • Затруднено ходене или нарушено равновесие

„Обадете се на 911, ако имате тези симптоми“, подчертава д-р Люк. „Времето е от съществено значение при лечението на инсулт.“

Топлинен удар

„Топлината увеличава риска от инсулт както чрез причиняване на „обикновени“ инсулти вследствие на дехидратация, така и чрез причиняване на топлинен удар вследствие на повишаване на телесната температура“, обяснява д-р Файнщайн.

Подобно на инсултите, д-р Фриър казва, че топлинният удар е спешен медицински случай. „Признаците на топлинен удар са объркване, променено поведение, промяна в говора и дори припадъци“, казва д-р Фриър.

Топлинният удар не е същото като топлинното изтощение, но двете са свързани. „Топлинното изтощение е предупредителен знак на тялото ви, че е прегряло", казва д-р Фриър. "Симптоми като главоболие, световъртеж и гадене сигнализират за необходимостта от охлаждане и хидратиране с течности и електролити... Търсете сянка, почивайте и прилагайте хладни компреси.“

Д-р Фриър препоръчва също да се избягват кофеинът и алкохолът, които могат да влошат дехидратацията.

Снимка: iStock

Влошаване на състоянието на бъбреците

Бъбречните заболявания засягат приблизително 37 милиона американци, а изследване, публикувано през 2022 г., предполага значителна връзка между посещенията в спешното отделение, свързани с бъбречни заболявания, и излагането на екстремни горещини.

Проучването се основава на повече от 1 милион посещения в спешното отделение, свързани с бъбречни заболявания, в Ню Йорк от 2005 до 2013 г. Наблюдава се по-силна връзка между посещението и хората с остри бъбречни увреждания, камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища.

„Бъбреците помагат на тялото ни да регулира течностите, а при прекомерна топлина, водеща до прекомерно изпотяване в допълнение към другите стресови фактори за организма, бъбречните проблеми могат да се влошат“, казва д-р Люк. Освен това бъбреците се нуждаят от течности, за да функционират, а рисковете от дехидратация са по-големи в жегите, обяснява д-р Файнщайн.

Още: Как да се грижим за здравето и красотата си през лятото: Емилия Белчева в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

По-високо или по-ниско кръвно налягане

Топлината може да доведе до твърде ниско или твърде високо кръвно налягане. „Горещото време може да предизвика ниско кръвно налягане по няколко причини“, казва д-р Фриър. „Когато се потите силно, тялото ви губи течности и обем на кръвта. Това намаляване на обема може да доведе до понижаване на кръвното налягане“.

Д-р Фриър казва, че този проблем може да стане по-силно изразен при смяна на позицията, например изправяне след лягане. Замайването и световъртежът са симптоми, свързани с ниското кръвно налягане. Докторът добавя, че напрежението, което дехидратацията оказва върху бъбреците, също може да доведе до понижаване на кръвното налягане, особено при дехидратирани хора.

Снимка: iStock

От друга страна, при някои хора може да се наблюдава повишаване на кръвното налягане. „Горещината може да предизвика по-високо кръвно налягане, защото тялото трябва да работи по-усилено за циркулацията на кръвта, за да се опита да запази хладно, да позволи изпотяването и изпарението, които са необходими, за да не се повиши телесната температура, както може да се случи при топлинен удар“, казва д-р Люк. Според него, високото кръвно налягане може да бъде безсимптомно, но може да предизвика главоболие и замаяност.

Как да останете в безопасност и на хладно в горещините

Експертите, които разговарят с Healthline, казват, че е най-добре да не се опитвате да победите жегата, а да се справите с нея безопасно. Тези стъпки включват:

  • Познаване на риска от здравословни проблеми, свързани с горещините
  • Бъдете хидратирани (приемът на течности зависи от различни фактори, включително възраст и здравословно състояние, бременност и състояние на кърмене)
  • Изпиване на две до три чаши вода преди излизане в жегата
  • Избягване на физическо натоварване, ако температурата „се усеща“ като над 90 градуса
  • Търсене на сянка и носене на защитно облекло, като например шапки, когато сте на открито
  • Използване на вентилатори и охлаждаща система (водна мъгла)
  • Да правите почивки на климатик
  • Следене за признаци на заболяване
  • Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате притеснения

„Ако се чувствате замаяни, слаби, имате главоболие или гадене, излезте от жегата, пийте много течности и използвайте мокра кърпа или пакет с лед“, казва д-р Фриър. „Ако това не помогне, обадете се на вашия лекар. Ако вие или някой ваш познат има променено психично състояние, обадете се на 911. Може да става въпрос за топлинен удар.“

Изводи

Топлината може да изиграе роля за увеличаване на рисковете за здравето, включително сърдечен удар, инсулт, влошаване на симптомите на бъбречни заболявания, промени в кръвното налягане и топлинен удар. Хората, които са по-възрастни, бременни, с придружаващи заболявания, както и малки деца, са изложени на по-висок риск от здравословни проблеми в горещините, въпреки че всеки може да бъде засегнат.

Можете да предпазите себе си и близките си, като останете хидратирани, потърсите сянка или климатик, избягвате физическо натоварване при високи температури и потърсите медицинска помощ, ако сте обезпокоени за своето здраве или за здравето на близък човек.

Източник: healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес