Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-те най-добри натурални масла за косата

06 октомври 2021, 08:35 часа

Живеем в епоха, в която отвсякъде ни засипват реклами на всевъзможни продукти за косата – балсами, маски, шампоани със специални съставки и действие, шампоани за боядисана, суха или изтощена коса с екстракт от коприва, алое вера и всевъзможни други растителни екстракти.

Реклама

Продължителната употреба на тези продукти при много жени обаче води до износване и отслабване на космения фоликул. Все още съществуват естествени масла, които подсилват структурата на фоликула и правят косата неотразима, в отлично здраве и наистина привлекателна. В следващите редове ще представим накратко най-добрите натурални маса за косата.

Косово масло

Не е случаен фактът, че това масло се използва все по-често от самата козметична индустрия поради удивителните си свойства. То прониква в дълбочина в космените фоликули и предотвратява тяхната дегенерация при загубата на жизненоважни белтъчни структури. Това води до по-редки накъсвания и нарушения в структурата на косъма. По тази причина това масло предотвратява косопад. В био козметиката често го ползват и като хидратиращ крем за лице, ръце и кожа.

Арганово масло

Използва се за третирането на сухи и начупени коси, тъй като подсилва издръжливостта и еластичността на косъма и намалява количеството на падащите косми. След нанасянето му косата придобива блясък, подвижност и необикновена жизненост. Затова е предпочитано и в козметичната индустрия.

Зехтин

Освен в кулинарията за приготвяне на ястия и салати, зехтинът се използва при грижа за косата. Той й придава блясък и еластичност и се нанася веднага след измиване. Редовното мазане на косата със зехтин способства за постепенно премахване на пърхота, тъй като маслиновото масло хидратира кожата на главата и унищожава гъбните спори, които образуват пърхота. Освен това, непосредствено след приложението си върху кожата на главата, зехтинът запазва косата от контактно наелектризиране. 

Масло от авокадо

Авокадото е един от най-полезните за поддържането на младостта и здравето на организма плодове. Богат на всички възможни витамини, на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и още много жизненоважни вещества, този чуден плод (във вид на рафинирано масло) може да бъде прилаган върху изтощена и суха коса. То съдържа всички необходими витамини и минерали, за да я превърне и най-изтормозената женска коса в една бляскава феерия.

Масло от семе на нар

Нарът е прекрасен цитрусов плод, богат на витамин Ц и важни микроелементи, което го прави изключително полезен за организма. От семките му се извлича ценното масло от нар. То се прилага с масажни движения директно върху скалпа, като се втрива дълбоко в косата. Така маслото прониква в дълбочина и възстановява из основи фоликулите на изтощена, боядисана коса с побелял или увреден косъм. На гъстата, неподатлива на обработка коса това масло въздейства в друга насока – прави я по-лесна за оформяне на прически и фризьорски дейности.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес