Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 сериозни проблема, причинени от възпалени сливици

27 август 2024, 07:15 часа

Ако човек често има тонзилит, особено ако лечението се пренебрегне, може да се развие хроничен тонзилит. Възпалението, въпреки че не е активно, може да причини вреда при определени обстоятелства.

Защо се нуждаем от сливици?

Сливиците, заедно с аденоидите и лимфоидните елементи на задната стена на фаринкса, образуват имунен орган - лимфофарингеален пръстен. Той се грижи за здравето на тялото, като действа като биологичен филтър срещу инфекции, които навлизат в тялото от външната среда. Сливиците улавят вирусни и бактериални патогени, поради което се образува локален възпалителен процес, по време на който патогенът се неутрализира. Ако е твърде силно или има твърде много инфекции, сливиците може да не се справят със задачата си след острата фаза, възпалението не преминава напълно, оставяйки огнище на бавен процес.

Още: Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Какво представлява хроничният тонзилит

Накратко, при хроничния тонзилит има латентна инфекция в сливиците, която при създаване на благоприятни моменти се събужда (активира) и може да доведе до определени проблеми. Екзацербациите на тонзилита могат да бъдат провокирани от различни фактори: ARVI, хипотермия, стрес, които временно намаляват имунната защита, давайки на латентната инфекция силата да се възпроизвежда.

В резултат на това се появява фокус на инфекцията. Това е натрупването на казеозни маси в празнините на сливиците, лош дъх, чести екзацербации, а в някои случаи пациентът трябва да се подложи на системна антибактериална терапия , за да се справи с възпалителния процес и да потисне активността на патогенната флора.

Болните от хроничен тонзилит са най-податливи на различни респираторни инфекции. Това е разбираемо: в областта на назофаринкса имунната защита е нарушена. В най-напредналите случаи се развиват:

Още: Какво да правите, ако сливиците ви са възпалени?

  • тонзилогенна треска
  • перитонзиларни абсцеси (натрупване на гной)
  • болка в ставите
  • сърдечни дефекти.

Най-често обострянията се случват извън сезона, с определени грешки в начина на живот - поради хипотермия, пиене на студени напитки, особено газирани и млечни напитки.

Какви са опасностите от усложнения?

Сред най-опасните усложнения на хроничния тонзилит трябва да се подчертае такава патология като ревматизъм. Това е остаряло наименование на патологията, днес се нарича "остра ревматична треска". По своята същност това е автоимунен възпалителен процес, който се развива като усложнение на стрептококова инфекция. Това означава, че тялото възприема собствените си тъкани в бъбреците, сърцето, ставите като чужди, тъй като техният антигенен състав му напомня на бактерии, които провокират възпаление на сливиците (стрептококи).

Още: От гаргара със солена вода до ядене на моркови, ето 5 домашни средства за справяне с камъни в сливиците

Най-сериозното усложнение на ревматичната треска е ревматичното сърдечно заболяване, което обикновено се появява след повтарящи се пристъпи на остро заболяване. Заради възпалителния процес клапите страдат, възникват сърдечни дефекти с проблеми с кръвообращението. В този случай е необходимо допълнително изследване на пациента, включително от ревматолог.

Но връзката между хроничния тонзилит и заболяванията на щитовидната жлеза не е доказана.

Хроничният тонзилит определено трябва да се лекува, а не да се пренебрегва. Ако консервативното лечение не помогне, тогава се препоръчва отстраняване на сливиците. Абсолютните показания за отстраняване на сливиците са:

  • екзацербации 3-5 пъти годишно
  • перитонзиларни абсцеси
  • тонзилогенна треска
  • болка в ставите
  • растителност върху сърдечните клапи

Още: Проблемни сливици – отстраняване или лечение

Въпросът за отстраняването се определя от лекуващия лекар. Той също така назначава прегледи и дата на операция.

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес