Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неподозирани симптома, че може да имате диабет

24 август 2024, 06:00 часа

Фармацевтът Греъм Филипс насочи вниманието на хората към 5 тревожни признака, които показват диабет и които трябва да ви накарат да посетите лекар възможно най-скоро.

Вижте още: Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

Предупреждението идва на фона на епидемия от затлъстяване, при която над един милиард души са класифицирани като затлъстели, съобщава Mirror.

Греъм посочва 5 предупредителни знака, че сте изложени на риск от диабет

1. Съотношение на талията към височината : Забравете традиционните измервания на индекса на телесна маса (ИТМ), според Греъм, много по-значима мярка за здраве е съотношението на талията към височината: „Ако обиколката на талията ви е по-голяма от половината от височината ви, може да сте изложени на риск от диабет."

2. Ако сте с наднормено тегло и сте постоянно гладни: „Когато нивата на инсулин са високи, тялото ви ефективно заключва запасите от мазнини, което затруднява достъпа до тях. Това може да доведе до ситуация, при която хората наддават все повече и повече тегло, докато се чувстват по-гладни от обикновено "някога преди."

3. Акантоза и/или кожни петна: Кожни състояния като акантоза (потъмнели кожни петна) и дори петна по кожата показват основни метаболитни проблеми.

4. Симптоми на метаболитен синдром: Признаци като дори леко повишено кръвно налягане, повишени нива на кръвната захар, излишни телесни мазнини, особено около талията и необичайни нива на холестерол, не трябва да се пренебрегват, тъй като може да развивате метаболитен синдром, който не само увеличава риск от диабет, вече прогнозира 10-годишно намаляване на продължителността на живота.

Вижте още: Ако имате голямо желание за солено, отидете на лекар: това е симптом на много опасно заболяване

5. Гневни сте, когато сте гладни: Истериците могат да показват нива на кръвната захар, които може да са резултат от небалансирана диета, карайки хората да се чувстват гладни, уморени и раздразнителни .

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес