Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 ефективни начина да се справите със запушения нос

23 октомври 2024, 11:54 часа

Запушеният нос е едно от най-ужасните усещания и е най-добре да се отървем от него възможно най-бързо. Ето няколко съвета как да го направите бързо и с дълготраен ефект.

Още: Признаци, които ви предупреждават за заболяване на щитовидната жлеза

Масажирайте челото

Масажирайте внимателно, но уверено за около 1 минута точката между веждите си. Този масаж помага като: предотвратява сухотата и възпалението; има превантивен ефект; намалява натиска в синусите.

Масажирайте синусите

Правете кръгови движения в областта на синусите за 1-2 минути с показалците и средните пръсти, като внимателно натискате. Тази процедура ще ви помогне да отворите носните проходи и ще подпомогне издухването на носа.

Масажирайте горната устна

Масажирайте точката между горната си устна и носа с леки движения в продължение на 2-3 минути. Този трик ще ви помогне да премахнете оттока в областта на носа.

Загрейте носа

Компресът не трябва да бъде прекалено горещ. Топлината ще направи слузта по-течна. След затопляне издухайте носа си или го промийте с физиологичен разтвор.

Използвайте овлажнител за въздуха

Още: 6 противовъзпалителни десерта, които ще ви накарат да се почувствате отлично

Когато влажността на въздуха е по-малка от 40%, слузта в носа ви изсъхва и пречи на свободното дишане. Ако вече има твърде много слуз и влажността е ниска, могат да се развият тежки бактериални усложнения. Оптималната влажност е от 40% до 60%.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес