Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 часа сън на нощ - учени разкриха какво се случва с тялото

01 ноември 2023, 18:25 часа

Липсата на сън води до не само до липса на енергия през деня и постоянна умора, но и до опасно заболяване, предимно при възрастните хора.

Осигуряването на пълноценна нощна почивка на тялото е един от компонентите на здравето на всяка възраст. Важен е не само броят на часовете, отделени за спане, но и времето, когато си лягате. Ако сте от хората, които спят малко, тогава трябва да знаете за риска от развитие на опасни заболявания.

5-часов сън - как се отразява на здравето

Изданието The Health Site съобщава за проучване на учени, които са събрали данни за здравето на почти 8000 души на възраст над 50 години. Установено е, че възрастните хора, които спят по-малко от пет часа на денонощие, са по-склонни да изпаднат в депресия и имат по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, депресия, диабет и рак в близко бъдеще.

Лекар разкри от колко сън се нуждаят хората до 64 години

И няма значение по каква причина спите 5 часа. Тоест дори и ако считате, че това е нормално за вас, със сигурност вашето психично здраве няма да хареса подобен режим, съобщават още от изданието.

За да сравнят откритията си, изследователите изследвали здравните показатели на хора, които спят по 7 часа. При тях симптомите на депресия в напреднала възраст са почти три пъти по-малко вероятни. Дългите периоди без допълнителен сън могат да засегнат областите на мозъка, участващи в обработката на емоциите.

В същото време хората, които спят повече от девет часа, са 1,5 пъти по-склонни да се оплакват от симптоми на депресия в напреднала възраст в сравнение с тези, които спят средно седем часа.

Непълноценната нощна отмора може да отслаби способността на тялото ви да се бори с бактерии и вируси - отваряйки вратата към болести. Изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго са открили взаимна връзка между спането вечер и имунната система.

European Heart Journal описва експеримент, който доказва, че недостатъчната (по-малко от 5 часа на ден) и прекомерната (9 или повече часа на ден) продължителност на нощна отмора се отразява негативно на здравето на сърцето. В първия случай, например, шансовете за развитие на коронарна болест на сърцето или инсулт се увеличават значително.

Според Американската академия по медицина намаленото време за нощна отмора е свързано с по-висок риск от рак на гърдата, колоректален рак и рак на простатата. Това е особено критично за тези, които работят нощни смени. Добрата новина е, че мъжете и жените, които спят 7 часа или повече, имат най-ниска смъртност.

Още: Хората, които си лягат по едно и също време всяка вечер, са с по-нисък риск от това заболяване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес