Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 неща, които трябва да знаете преди да приемете витамин C

26 октомври 2024, 21:00 часа

Тежкият дефицит на витамин С е необичаен, но има няколко признака, че тялото ви може да има дефицит на това хранително вещество. Витамин С е необходим на организма за много функции и можете да си го набавите, като ядете храни като портокали, ягоди, киви, папая, броколи, домати, чушки и карфиол.

Вижте още: Лекар: Картофи - как влияят на пикочната киселина

Витамин С е необходим за растежа и възстановяването на тъканите в тялото. Помага за производството на колаген, който служи за изграждането на кожата, кръвоносните съдове, хрущялите, връзките и сухожилията. Този витамин също така помага при заздравяването на рани, усвояването на желязото и поддържането на здравето на костите. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали, като по този начин предотвратява развитието на състояния като сърдечни заболявания и рак.

Тежкият дефицит на витамин С е сериозно състояние. Данните показват, че много хора имат ниски нива на витамин С, което може да бъде вредно за здравето.

Цитрусовите плодове не са единствените, които са богати на този ключов витамин.

Когато говорим за имунитет, първото нещо, за което се сещаме е витамин С. Напоследък повече от всякога говорим за този витамин.

Каква всъщност е ефективността на витамин С за нашето здраве?

Д-р Меган Майер, директор на научната комуникация в Международния съвет за информация за храните, говори за един от най-известните имуностимулиращи витамини: витамин С.

Какво точно прави витамин С за нас?

- Витамин С е водоразтворим витамин, който действа като мощен антиоксидант. Има важна роля в нервната система, метаболизма и имунитета. Освен това витамин С помага за усвояването на микроелементите, особено желязото - подчертава лекарят за Real Simple.

От колко витамин С се нуждаем на ден?

Препоръчваните хранителни добавки под формата на витамин С варират от 15 милиграма до 120 милиграма на ден, в зависимост от възрастта и пола.

75 милиграма на ден се препоръчват за възрастни жени и 90 милиграма на ден за възрастни мъже.

Двойният прием на витамин С ще помогне ли на имунната система?

Витамин С е важно хранително вещество за оптимална имунна функция. Проучванията обаче показват, че приемането на мегадози от него под формата на добавка всъщност не помага в борбата с болести като обикновената настинка.

Повече витамин С не е непременно по-добре, тъй като тялото ни може да абсорбира само няколкостотин милиграма наведнъж. Тъй като витамин С е водоразтворим, той има ниска токсичност и не е свързан с неблагоприятни ефекти във високи дози.

Въпреки това, ако приемате определени лекарства, трябва да сте особено внимателни с добавките с витамин С и в този случай се консултирайте с вашия лекар.

Вижте още: Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

Кои са най-добрите храни с витамин С за ядене?

Големи количества витамин С могат да бъдат намерени в зеленчуци като броколи, зеле, карфиол, картофи, спанак и домати, цитрусови плодове и цитрусов сок, ягоди и доматен сок.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес