Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 често срещани вида морски обриви

26 юли 2024, 15:15 часа

Морският обрив не е необичаен след плуване, сърфиране или гмуркане в открити води. Паразитите, които причиняват сърбеж, са една от най-честите причини за този тип дразнещ обрив. Разбира се, ухапванията от насекоми, както и други видове бактерии, също могат да причинят неприятен сърбеж. Обривите, които се развиват след плуване в морето, обикновено са лесно лечими и предотвратими.

Сърбеж на плувеца

Сърбежът на плувеца, известен също като церкариален дерматит, възниква, когато хората плуват във вода, замърсена с паразити, наречени шистозоми. Те често се срещат в прясна вода, но може да се появят и в солена морска вода. Церкариалният дерматит причинява сърбящ, неравен, червен обрив върху откритата кожа, непокрита от бански костюм. Обривът обикновено се развива в рамките на един ден след излагане на замърсена вода, особено след къпане в плитки езера, където има различни водни птици и охлюви. Тези животни служат като гостоприемници за жизнения цикъл на шистозомата. Паразитът навлиза в човешката кожа, причинявайки дразнещ или алергичен обрив, докато умира.

Каква храна да ядем при кожен обрив?

Лечение и профилактика

Обривът от сърбежа на плувеца обикновено изчезва след седмица, със или без лечение. Шистозомата не причинява паразитна инфекция при хората - тя умира в кожата, но все пак причинява кожен обрив. Сърбежът на плувеца не е заразен от човек на човек. Обривът се лекува най-добре с локални кортикостероидни кремове и перорални антихистамини.

Има и случаи, когато заразените се нуждаят от лечение с перорални или инжекционни кортикостероиди. По преценка на лекар може да бъде назначено и антибиотично лечение, ако е налице вторична бактериална инфекция. Няма начин да предотвратите заразяването с бактериите. Трябва просто да избягвате контакт със замърсени езера и реки. Горещите температури увеличават риска от заразяване.

Обривът на Seabather (SBE)

Познат още под името морски въшки, сърбящият обрив се появява след плуване в морето и излагането на подобни на медузи ларви. Тези микроскопични ларви могат да попаднат в капан между кожата на човек и банския костюм, дъска за сърф или друг предмет, причинявайки сърбящ, парещ обрив върху областите, покрити с дрехи. Симптомите често започват, докато човекът все още е в океана, но могат да се появят много часове след излагането. Понякога, в допълнение към сърбящия кожен обрив, човек може да изпита системни симптоми от токсина, като треска, втрисане, гадене, повръщане, главоболие и диария.

Кои храни много често предизвикват появата пъпки?

Лечение и профилактика

Освобождаването на противоотровата на ларвите, която причинява кожен обрив, може да продължи няколко седмици. Лечението включва използването на локални кортикостероидни кремове, перорални антихистамини и инжекционни кортикостероиди при по-тежките случаи. Триенето на кожата влошава симптомите, тъй като ларвите отделят токсин в кожата именно в резултат на натиск или триене; разчесването може да доведе и до бактериални инфекции. Свалянето на замърсените бански костюми и изпирането им преди повторна употреба може да предотврати появата на допълнителен обрив и симптоми.

Дерматит на водолазния костюм

Ако носите водолазен костюм, може да получите неравен червен обрив, причинен от обикновена бактерия, Pseudomonas aeruginosa. Бактериите могат да растат в неопренов водолазен костюм и да причинят инфекция, подобна на обрива на Seabather. Хора, които имат кистозна фиброза или други видове имунна недостатъчност, могат да се разболеят особено от инфекция с бактериите.

Лечение и профилактика

Вземете душ веднага след като облечете водолазния си костюм. Дерматитът на водолазния костюм може да бъде предотвратен чрез правилното му почистване след всяка употреба с 0,45% млечна киселина. Ако подозирате инфекция, трябва да потърсите медицинска помощ, за да се определи дали трябва да се лекувате с антибиотици.

Фоликулит

Носенето на мокро долнище на бански за дълги периоди може да доведе до дълбоки бактериални фоликулитни инфекции със стрептококи и стафилококи. Обривът е често срещан по задните части и подмишниците. Бактериите се живеят както в плувни басейни, така и в горещи вани. Инфекцията с фоликулит може да засегне много хора, които влизат във водни басейни на обществени места.

Лечение и профилактика

Повечето случаи на фоликулит изчезват сами за една-две седмици. Ако настъпят усложнения, обаче е необходимо лечение с антибиотик. Инфекцията е по-опасна за хора, болни от диабет или други хронични заболявания. Фоликулитът може да бъде предотвратен чрез навременна смяна на мокрите бански и незабавно вземане на душ.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес