Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 правила при пожар, които децата трябва да знаят

29 март 2018, 15:51 часа

За съжаление, никой не може да гарантира, че няма да се случи нещастие и е по-добре да сме готови, ако се наложи да се борим за живота си. Децата също трябва да знаят тези правила. Ето някои основни положения за това какво да е поведението ни по време на пожар.

1. Бутилка с вода. За да не се отровите от дима, трябва да се намокри парче плат (без значение какъв – шал, шапка, подплата на пола или палто, част от дреха....). За съжаление, не всеки носи вода със себе си. В такъв случай може да се изпишкате на парчето плат. На децата трябва да се обясни, че в подобни ситуации това не е срамно, ако може да спаси живот.

2. Търговските центрове, кафенетата, баровете, игралните комплекси са места, които често посещаваме. Когато посещавате някое от тях – огледайте се къде се намират аварийните изходи или външните стълби. Не става въпрос да сте параноични, а да сте подготвени за реакция, в случай, че настъпи хаос.

3. Изход от тълпата НЯМА. Запомнете това и го обяснете на децата си. Има три основни правила, които трябва да следвате:

- Движете се по посока на движението на тълпата и в никакъв случай не спирайте, дори ако някой от роднините ви е зад вас. Може да се видите отвън. Спирането или опитът да се измъкнете от тълпата може да доведе до падане, а това означава, че хората просто ще минат върху вас.

- Заобикаляйте ъгли, стълбове и други прегради. За това е нужно да гледате право пред себе си (не си гледайте в краката прекалено дълго). Важно! Сред тълпата се ходи със скръстени ръце пред гърдите, лактите сочат напред и с дланите се хващаме за раменете. По този начин, дори ако ви притиснат, ще може да дишате.

- Ако паднете имате 2-3 секунди, за да успеете да станете. В никакъв случай не се свивайте на кълбо. Направете това на всяка цена.

Надяваме се да не ви се наложи да ползвате никога тази информация.

Превод: Actualno.com

Източник: liwli.ru

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес