Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13 опасни болести, които се предават по наследство

15 юли 2024, 17:00 часа

Природата "копира" от родителите и предава на бебетата дори родилните петна, формата на ноктите и способността да седим на шпагат. Оказва се, че някои външни признаци означават наследствени заболявания.

Въпреки научните изследвания и нивото на развитие на медицината, генното инженерство все още е субстанция, която е извън контрола на човека. Деца със сериозни наследствени патологии се раждат от съвсем здрави родители. Известно е, че "дефектните" клетки могат да се предават от поколение на поколение и да не се проявят до определен момент.

Сега в медицинските справочници има повече от 6 хиляди генетични заболявания, сред които около 350 се срещат най-често. Остава загадка на какъв принцип се формира индивидуалният набор от физиологични особености на детето, но риск от болно бебе има във всяка двойка. Ето защо е важно да се извърши генна диагностика още преди зачеването. Сериозните диагнози, свързани с нарушения на наследствената информация, изискват медицинска помощ. Но има много на пръв поглед безобидни заболявания, които също се предават по наследство.

Кои наследствени болести се предават по майчина линия?

Какви външни признаци могат да говорят за наследствени семейни здравословни проблеми?

Акне

Заболяването на мастните жлези, при което космените фоликули се запушват и възпаляват, се нарича акне или черни точки. "Кожата цъфти" - обикновено бабите така успокояват внуците си, страдащи в пубертета от червени пъпки и черни точки, и ги утешават с факта, че обривите по кожата са временни и скоро ще отминат. Не е така! Милиони тийнейджъри дори не знаят какво е акне, но милиони възрастни се борят с мазната кожа и акнето до дълбока старост. Реакциите на кожата към промените в хормоните и структурата са наследствени.

Какъв вид кожа е наследило детето от мама или татко или други близки роднини, става ясно в юношеска възраст. Ако няма късмет, то ще трябва да замаскира широките пори и единичните обриви цял живот. Специалните козметични грижи помагат да се направи проблемът по-малко забележим, но той няма да изчезне напълно.

Склонност към затлъстяване

Децата наследяват от родителите си предразположението към наднормено тегло. Сред свързаните с това причини за пълнотата са скоростта на метаболизма, типът на тялото и много други фактори. Ако в семейството има майка, която лесно надебелява, дъщерята вероятно също ще напълнява бързо. Но има и успокояващи новини: теглото може и трябва да се контролира.

Често затлъстяването е свързано с лоши хранителни навици, липса на диета - накратко, с преяждане и заседнал начин на живот.

Непоносимост към млечни продукти

Това се нарича лактазен дефицит - синдром, който се характеризира с това, че млечната захар (лактоза) не се разгражда в червата поради липса на ензима лактаза. Разстройството засяга най-много децата. Изненадващо, но патологията може да се появи и да изчезне в зряла възраст. В резултат на непоносимостта, хранителните вещества не се усвояват, настъпва обезводняване на организма, размножава се гнилостната микрофлора. Доста неприятен синдром, но ако става дума за кърмачета, той е много опасен.

Сега хранителната индустрия произвежда достатъчно алтернативни на млякото продукти. Но безлактозната диета ще трябва да се спазва цял живот. Сред причините за появата - интригите на генното инженерство, предаването по наследство на нездравословни клетки.

Гъвкавост

Не се радвайте твърде много, когато видите, че детето ви без усилие усуква и извива ръцете си като цирков гимнастик. Прекомерната гъвкавост може да показва сериозно вродено заболяване - синдром на Елерс-Данлос, патологична промяна в съединителната тъкан, дължаща се на нарушен синтез на колаген. Заболяването е наследствено и нелечимо, предава се от родител на дете. Необходимо е консервативно лечение.

Изтръпналите крака предупреждават за сериозна болест

Дислексия

Или "проблемът на гениите" - нарушение на способността за овладяване на уменията за четене и писане, когато детето изкривява звуците, бърка буквите, повтаря едни и същи грешки. Междувременно тя е забелязана при много изключителни хора - разказвача на приказки Андерсен, учения Айнщайн, художника Леонардо да Винчи.

Логопедите и психолозите се занимават с коригиране на уменията за четене и колкото по-рано започне работата на специалистите, толкова по-успешен ще бъде резултатът. Е, основната причина се крие в наследствеността.

Варикозни вени

Преди се смяташе, че от разширени вени страдат по-често жените: провокира го заболяването при бременност, когато натоварването на съдовете се увеличава, а хормоналният фон е нестабилен. Или пък спортисти, преживяващи силен физически стрес. Но водещи в списъка на рисковите групи - генетично предразположените към проблеми с вените хора, при това и от двата пола.

В началния стадий заболяването не се проявява, може да се усеща само умора в краката, тежест, но колкото по-нататък, толкова по-зле - появяват се визуални признаци (съдови звездички, венозни възли), болката се увеличава, появяват се отоци и спазми. Опасни са не разширените вени, а тромбофлебитът, който се развива на фона на разширените вени. Ето защо, ако забележите дискомфорт в краката и някой от вашите роднини има разширени вени, отидете на флеболог - вероятността да наследите това заболяване е почти 70%.

Главоболие

Мигрената засяга 15% от населението на света. По правило първите пристъпи на изтощително многочасово главоболие се появяват при дете в юношеска възраст. Най-трудно се понасят след 50-годишна възраст, след което отшумяват. Механизмите на заболяването не са напълно изяснени, но се знае със сигурност, че е намесена лоша наследственост. Ако майката има мигрена, то с вероятност от 70% заболяването ще застигне и детето.

Влажни длани

В човешкото тяло има повече от 2 милиона потни жлези, някои от които са екринни жлези, масово разположени по дланите и стъпалата. Ако жлезите функционират неправилно, човек страда от повишено изпотяване - хиперхидроза. Заболяването не е смъртоносно, но създава на човек много неудобства - трудности в общуването, невъзможност за придобиване на някои професии.

Дланите на човек, страдащ от хиперхидроза, са влажни и студени през цялото време. Първичната форма на заболяването е свързана с наследствеността, но има и вторични причини за изпотяване - например възбуда, хормонални промени в организма. За да се отървете от хиперхидрозата, се предписват лекарства, физиотерапевтични процедури и дори операция.

Дерматит

Предразположението към алергии се предава по наследство. А възпалителните изменения на кожата, при които се появяват зачервяване, люспи и дори ранички - това е алергичната реакция на организма. Ако бебето е наследило тази семейна особеност, ще трябва да спазвате редица правила, за да облекчите състоянието или дори да сведете до минимум диатезата. И освен това винаги се придържайте към превантивните мерки.

Хиперпигментация

Единични малки петна от по-тъмна кожа могат да се появят при новородено бебе или по време на живота по различни причини. Прекомерната ярка пигментация се развива в резултат на натрупване на меланинови клетки, отговорни за цвета на кожата. Най-често това е просто козметичен дефект, от който да се отървеш е трудно или дори невъзможно, но понякога под пигментните петна могат да се маскират злокачествени образувания.

Във всеки случай, ако по тялото на детето има пигментни петна, е необходима консултация със специалист. Хиперпигментацията има и генетично предразположение.

Албинизъм

Или липса на пигмент, която се проявява в отсъствие на обичайното оцветяване на кожата, косата и очните мембрани. Наистина албиносите наследяват своя ген от родителите си, но заболяването е по-коварно, отколкото изглежда на пръв поглед. Албиносите най-често са диагностицирани с глухота и слепота, те не трябва да бъдат на пряка слънчева светлина без предпазни средства, за да избегнат тежки изгаряния, а вероятността от рак на кожата при албиносите достига 80%.

Миома

Предразположението към развитие на доброкачествен хормонозависим тумор на матката се предава по наследство. Около 20-40% от жените в репродуктивна възраст се сблъскват с този проблем. Основният симптом на миомата е кървене, но точната диагноза се поставя от гинеколог въз основа на резултатите от изследванията и ултразвуковото изследване на матката. Миомите най-често се лекуват хирургично.

Дисфункция на яйчниците

Това означава нарушение на тяхната активност, свързано с промени в овулаторната и секреторната им функция (производството на хормони). Най-често заболяването се характеризира с нередовна менструация, маточни кръвотечения, болки с различна локализация, изразен ПМС, аменорея (липса на менструация за повече от 6 месеца) и безплодие.

Диагнозата "дисфункция на яйчниците" се поставя от гинеколог въз основа на анамнеза и преглед на пациентката. Дисфункцията може да бъде унаследена. За да се изключи заболяването, трябва да се подлагате на задължителен гинекологичен преглед веднъж на всеки шест месеца.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес