Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13 октомври 2023 г. Световен ден без сутиен - 10 причини да не го носите

13 октомври 2023, 11:09 часа

Сутиенът изглежда е най-обикновена част от дамското облекло. Момиче си и вече ти го слагат дори преди да е настъпил моментът от неговата необходимост. И така попадате в дантеленото робство с банели през следващите поне 50 години. Почти всяка жена понякога си е мислила, че никак не е удобно да се носи сутиен, но нали е прието и "всички носят". Вие се мъчите, но продължавате да носите сутиен? Ето ви 10 причини, за да се отървете от този предразсъдък.

Не предотвратява увисването на гърдите

Френските учени (а кои, ако не те!) доказаха, че в действителност носенето на сутиен не само не защитава гърдите от безсърдечната гравитация, но и дори може да навреди. Гръдните мускули атрофират без редовни упражнения, точно както всички останали. А постоянното поддържане отвън лишава гърдите от необходимото натоварване.

Още: Д-р Савина Галовска: Тежките раници на учениците са рисков фактор за развитие на сколиоза

Сковава и затруднява дишането

Ако сутиенът е неправилно подбран, то той оказва натиск върху гръдния кош и пречи да се диша пълноценно. Ако сутиенът ви оставя следи по кожата - разделете се с него.

Причинява болка

Собственичките на голям бюст често се сблъскват с болка в раменете и шията, която мината с махането на сутиена. Експерименти са доказали, че при преминаване на сутиен без банели или пълен отказ от него болката изчезва. Не на страданията!

Още: Ето колко е полезна Ашваганда за здравето на жените

Трудно е да се намери, още по-трудно да се подбере

Да се избере правилният сутиен е цяла наука. В търсенето на идеалния може да се наложи да се обиколят десетки магазини и пак да не се намери нищо подходящо.

Скъпо е

Бельото от качествени материи е скъпо. Много скъпо. За какво да харчите толкова пари. По-добре си купете билети за театър или червило.

Още: Нова тенденция: Защо все повече момичета отказват да носят сутиен?

Ограничава избора на дрехи

Случвало ли ви се е да се откажете от рокля с дълбок разрез на гърба или топ с открити рамене, защото се вижда сутиенът ви? Просто не слагайте този проклет сутиен. Ако толкова ви смущават щръкналите зърна просто им сложете лепенки (вече се продават специални такива).

Снимка: iStock

Заема място в гардероба

Черни, бели, сиви, цветни, копринени, дантелени, за специални случаи, за всеки ден... Това безобразие вече е заело отделно чекмедже и заплашва това с бикините. Стига вече!

Разваля романтичните моменти

Що се отнася до особените случаи. Мъжете ненавиждат борбата със закопчалката на сутиена. Избавете го от тази напълно ненужна част от прелюдията. Освен това повече няма да откачате дали цветът на бикините ви съвпада с този на сутиена...

Още: Защо малките гърди са по готини от големите?

Разваля другите дрехи при пране

Тези зловредни кукички на закопчалката вероломно се впиват във всичко, до което се докопат при пране в пералнята. Да, може да се слагат в специални торбички, ахаха, а може просто да не ги носите.

Ограничава правата

Сутиенът е отживелица от патриархалното минало, в което жените е трябвало да потискат признаците на своята женственост. Понякога и мъжете имат завиден размер гърди. Защо от жените се иска да покриват своите с допълнителен слой материя? Малки или големи, млади или зрели - това е просто една част от тялото, която не е срамно, че имаш. 

Още: Знаете ли, че сутиенът и пантофите имат срок на годност!? И 8 други неочаквани неща…

Има живот и без сутиен!

Повярвайте, ако престанете да носите сутиен светът няма да свърши, планетите ще продължат да се въртят, слънцето все още ще грее. Важното е на вас да ви е леко, удобно и комфортно. И ако сутиенът продължава да ви създава неудобства няма нито една реална причина да продължавате да го носите.

С или без сутиен - това е само ваш личен избор!Още: Разрешиха на жените да са без горнища на басейните в Берлин

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес