Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 начина да си набавите пробиотици чрез храната у дома

18 септември 2024, 12:02 часа

Може би, сте запознати с обичайните заподозрени в здравето и благосъстоянието: пиене на вода, ядене на зеленчуци и движение. Какво ще кажете за неща като приемането на добавки като пробиотици?

Според клиниката в Кливланд, „Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които имат благоприятен ефект върху тялото. Те помагат в борбата с по-малко дружелюбните видове бактерии и повишават имунитета срещу инфекции.“

Още: Диетолог: 7 храни, които никога не трябва да ядете сурови 

Пробиотичните добавки са често срещани и могат да помогнат за добавяне към вече съществуващия запас от приятелски микроби, живеещи в тялото ви, но можете също да пиете и ядете по пътя си към по-добро пробиотично здраве. Ето дванадесет вкусни начина да получите дневната си доза пробиотици.

Ябълков оцет

Друг начин да получите дневната си доза пробиотици е чрез ябълков оцет. „Ябълковият оцет е пробиотична храна, която се създава чрез дълъг процес на ферментация“, обяснява д-р Паулина Лий, диетолог по функционално здраве на червата. „Нефилтрираният или суровият ябълков оцет може да съдържа живи бактерии, които могат да поддържат здравето на червата, контрола на кръвната захар и дори нивата на холестерола.

Мътеница

„Мътеницата е ферментирал млечен продукт или по-точно напитка на основата на кисело мляко с живи култури от млечнокисели бактерии“, обяснява Лий. „Млечнокиселите бактерии в мътеницата са пробиотик, който осигурява здравословна подкрепа за червата и имунната ви система, като помага за разграждането и усвояването на хранителните вещества.“

Извара

Някои сирена, като изварата, съдържат пробиотици. Според клиниката в Кливланд, „Процесът на подсирване, използван за производството на извара, добавя полезни бактерии, които могат да насърчат по-добро здраве на червата.“ Просто не забравяйте да проверите етикета за активни и живи култури, за да сте сигурни, че вашата извара съдържа пробиотици.

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка и много ферментирали храни естествено съдържат пробиотици. Според клиниката в Кливланд, „Подобно на други храни, които съдържат пробиотици (добри бактерии) и постбиотици (бактериални странични продукти), кефирът подобрява здравето на червата и осигурява редица други ползи за здравето.“

Кимчи

Кимчи е популярна корейска гарнитура, която обикновено се приготвя от ферментирало зеле или други ферментирали зеленчуци, като репички. Обикновено се овкусява с подправки като чесън, джинджифил, лют червен пипер, сол и лук. Не само, че е вкусно, но и съдържа пробиотици поради процеса на ферментация.

Комбуча

Комбуча е ферментирал чай, приготвен от черен чай или зелен чай. Това е напитка, която е ароматна, газирана и леко тръпчива на моменти. Според клиниката в Кливланд ферментиралите храни като комбуча съдържат пробиотици.

„Комбуча наистина може да помогне за храненето и увеличаването на тези добри, здрави чревни бактерии, което може да помогне за намаляване на всички лоши бактерии“, пише клиниката в Кливланд. „Поддържането на този баланс може да има положителни ползи за вашата храносмилателна система и цялостното здраве и дълголетие.“ Д-р Матю Кади, казва: „Ферментиралите напитки, като комбуча, осигуряват достъпен изход, за да получите дневната си доза пробиотици, за да поддържате чревния микробиом и имунната система.

Мисо

Мисо е обичайна подправка в японската кухня, която се прави чрез ферментиране на соеви зърна със сол и коджи, който е вид гъбички. Според Лий, тъй като тази гъба е пробиотик, мисо има мощна анти-H Pylori активност, съдържа силно активни ензими и може да помогне при запек или храносмилателни проблеми, като заболяване на раздразнените черва. Мисото обикновено е солено на вкус и често се използва за приготвяне на мисо супа, която може би сте яли последния път, когато сте поръчали суши. Супата е ароматно ястие, приготвено от мисо паста и бульон.

Натто

Подобно на темпе, „Натто е соя, ферментирала с бактерии Bacillus, които произвеждат много ензими и витамин K2, като същевременно поддържат метаболитната активност на чревния микробиом“, казва Лий. Натто може да се консумира в купа с ориз или върху филия препечен хляб.

Кисели краставички и сок от кисели краставички

Според клиниката в Кливланд, естествено ферментиралите кисели краставички и сокът от тях съдържат полезни микроорганизми, известни също като пробиотици. Ключът тук обаче е естествено ферментирал, така че не мислете, че буркан с кисели краставички, направо от рафта на магазина за хранителни стоки, ще свърши работа.

Кисело зеле

Киселото зеле е ситно настъргано зеле, което е ферментирало от млечнокисели бактерии, съдържа пробиотици, които могат да поддържат имунната ви система, да подобрят храносмилането и да намалят стреса, споделя Лий. Солено и кисело на вкус, киселото зеле често се използва като топинг за колбаси или като гарнитура. Винаги купувайте непастьоризирано кисело зеле, тъй като пастьоризацията убива живите и активни бактерии, които съдържат пробиотици.

Темпе

Лий казва: „Темпе е ферментирал соев продукт, който може да увеличи здравите чревни бактерии и има антиоксидантни свойства“, споделя Лий. Обикновено се предлага под формата на пресована торта или баничка. Земен и ядков на вкус, темпе е популярна опция за вегетарианци като високопротеинов заместител на месото.

Още: 6-те най-здравословни комбинации с яйца, които ускоряват загубата на тегло

Кисело мляко

Според Harvard Health, киселото мляко се смята за звездата сред пробиотичните храни, тъй като има вкус и текстура, които харесват повечето хора. „Броят и видът бактерии може да варира в зависимост от марката кисело мляко. Съдържанието на пробиотик в продуктите от кисело мляко може да варира от 90 милиарда до 500 милиарда CFU на порция. (CFU означава единици, образуващи колонии, което е колко бактерии могат да се разделят и да образуват колонии.)” Просто не забравяйте да потърсите думите „живи и активни култури” на етикета, когато купувате кисело мляко, за да сте сигурни, че получавате ежедневната си доза пробиотици.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес