Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 зърнени култури за здраве

20 октомври 2024, 09:00 часа

Зърнените храни са пълноценни лекарства за нашето тяло. Събрахме 10 вида зърна, които ще ви отърват от всякакви болести.

Eлда

Елдата е универсална зърнена култура. Може да се приготви както за закуска - като сутрешна каша, така и за вечеря - като гарнитура към горещо ястие. Елдата заслужава внимание не само заради вкуса си, но и заради целия набор от витамини и елементи, полезни за организма: калций, магнезий, фосфор, протеини, мазнини и въглехидрати. Между другото, в състава има много малко от последните, така че елдата може спокойно да се класифицира като диетичен продукт: тя е засищаща и нискокалорична! Абсолютно всеки може и трябва да яде елда, особено тези с диабет - тя помага за нормализиране на нивата на захарта и подхранва тялото.

Още: Здравен съвет за деня, 6 октомври: Лекар: Яжте овесените ядки само с това за бърз метаболизъм

Oвесени ядки

Овесената каша е любимата закуска на момичетата на диета. Известно е, че фибрите ускоряват метаболизма и прочистват червата. Здравите и чисти черва са основата за поддържане на тялото ви в отлична форма. Но кой би си помислил, че е още по-полезно за мъжете! Овесените ядки намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, а както знаете, мъжете страдат от такива заболявания по-често от жените. Консумирайки около 25 грама фибри на ден, можете значително да намалите риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. 25 г фибри са само една купа овесени ядки сутрин. Овесената каша е единственият аналог на елдата по отношение на нейните полезни свойства. Овесените ядки съдържат фибри, които буквално могат да направят чудеса при диабет. Учените дори проведоха експеримент: те дадоха на пациенти с диабет 100 г овесени ядки на ден и след няколко седмици стана забележимо не само намаляване на нивата на холестерола, но и липсата на нужда от инсулин от тялото на пациентите.

Оризови зърнa

Популярността на ориза в нашата кухня е напълно оправдана. Готви се лесно и бързо, а от какво друго се нуждае една жена, живееща в ритъма на големия град? Оризът има още едно осезаемо предимство - универсалност. Различните сортове оризови зърна са предназначени за различни цели: „дългият“ ориз е подходящ за пилаф, гарнитура към месни или рибни ястия, за мляно месо, а „късите“ почти кръгли оризови зърна са идеални за приготвяне на течни каши и супи. Хубавото на кафявия или „кафявия“ ориз е, че съдържа всички фибри и хранителни вещества, намиращи се в зърната. Яденето на ориз помага за понижаване на кръвното налягане.

Още: Овесените ядки са полезни, но хора с тези заболявания трябва да бъдат особено внимателни

Грис

Овесената каша от грис се счита за най-калоричното ястие, което може да се приготви от зърна. Ако имате проблеми със стомаха или регулирането на теглото (дори дистрофия), то това е евтино, здравословно и лесно за приготвяне лекарство. Грисът се получава от централната част на пшеничното зърно, което означава, че подобно на пшеницата съдържа много протеини. Грисовата каша е много вкусна, но е трудно смилаема от децата. И според най-новите медицински изследвания в тази област, деца под една година изобщо не се препоръчва да го консумират. Грисът не се препоръчва за диабетици, пациенти с атеросклероза и хора с наднормено тегло. Най-здравословният грис се прави от пълнозърнеста пшеница и е много по-тъмен на вид от обикновено.

Пшеничен зародиш

Пшеничният зародиш е склад за витамини и минерали. Пшеницата съдържа витамини B и E, както и протеини, които са от съществено значение за редовната физическа активност. Яденето на само една супена лъжица (25 kcal) пшеничен зародиш е достатъчно, за да задоволи дневните нужди на тялото ви от протеини, а четвърт чаша пшеничен зародиш съдържа 8 g протеин.

Още: Защо НЕ трябва да ядете овесени ядки повече от 3 пъти седмично?

Пшеничният зародиш може да регулира работата на стомаха и да помогне на болното сърце. Също така, с пшеничните зърнени култури, растителният протеин влиза в тялото. Пшеничният зародиш има вкус на ядки, а пшеничните трици са на първо място сред зърнените храни по съдържание на фибри (една четвърт чаша трици съдържа 60 kcal). Пшеничните трици са идеален продукт за поддържане на стабилно и здравословно храносмилане.

Перлен ечемик

Перленият ечемик не е много чест гост на нашите маси, но напразно. Това важи особено за тези, които спортуват. Най-важният минерален компонент на перления ечемик е фосфорът, чието съдържание е почти два пъти по-голямо от всички други зърнени култури. Фосфорът е не само основното вещество, необходимо за функционирането на мозъка, но и основният микроелемент за спортистите, тъй като е отговорен за скоростта и силата на контракциите на мускулната тъкан. Перленият ечемик е зърнена култура, която се получава чрез почистване на ечемични зърна от трици и след това ги смила и полира. Перленият ечемик получи името си от староцърковнославянската дума „перли“, което означава „бисери“. В допълнение към традиционната каша, перленият ечемик може и трябва да се използва като гарнитура към горещи ястия!

Просо

Просото, съдържа фибри и растителни протеини, калий и магнезий и съдържа повече желязо отколкото в зърната овес и ориз! От просото става отлична каша за закуска и вкусни палачинки. Кашата от просо е с ниско съдържание на калории и следователно е идеална за тези, които следят фигурата си. Въпреки това, ако страдате от гастрит, трябва да се въздържате от употребата му.

Ечемичен шрот

Ечемикът е най-едрото зърно от всички сортове зърно. Горепосоченият перлен ечемик и ечемичен шрот (плява) се произвеждат от ечемични зърна. Ечемикът съдържа голямо количество растителен протеин, както и фибри. Въпреки високото съдържание на последния, ечемичният шрот не съдържа натрий, така че не допринася за увеличаване на теглото. От ечемик се приготвят каши и супи, добавя се към пилаф, използва се за пълнене на птици и зеленчуци, а също и като гарнитура.

Тиквени семки

Тиквените семки съдържат калий, който е полезен за сърцето. Тиквената каша също е естествен афродизиак за жените и насърчава загубата на тегло. Тиквените семки също съдържат фибри, които изпълняват пречистващи функции за тялото. От тиквени семки се приготвят каши, супи и брашно за сладкарски изделия.

Царевичен грис

Царевичните зърна съдържат много фибри, които почистват храносмилателния тракт, а царевичните зърна могат да намалят ферментацията и образуването на газове в червата, което означава, че подобряват храносмилането. Царевичната каша е втората (след тиква) „бебешка“ каша, с нея могат да се хранят деца от 9 месеца. Царевичният грис също има способността да премахва радионуклидите, което може да бъде полезно за жителите на райони, засегнати от радиация. От царевичен грис можете да направите супа, палачинки, качамак или брашно за печене.

източник: https://www.marieclaire.ru/food/10-krup-dlya-zdorovya/

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес