Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

500-годишна лоза расте в двора на манастир край пазарджишко село

04 март 2014, 13:57 часа
Реклама

500-годишна лоза расте в манастира „Св. Св. Петър и Павел” край пазарджишкото село Паталеница. Тя е най-старата на Балканския полуостров, съобщи кметът на селото Ангел Налбатски.

През 1978 година силна буря счупила скелето и съборила лозата на земята. Откъртен бил и най-големия и плодоносен клон. Сега в дънера на старата лоза са се развили две нови стъбла, които в момента плодоносят.

Лозата ражда черно на цвят грозде, с твърди зърна, използвано предимно за вино. Традицията свидетелства, че ежегодно монасите от Баткунския манастри, както е по-изместен в региона, приготвят великолепно червено вино, каза още Налбетски.

Тайната за приготвянето на вкусното и пивко вино се пази от монасите дълги години. Много от жителите на Паталеница са се опитвали чрез вземане на издънки да захващат плодоносното растение в домовете си, но навсякъде извън стените на манастира, където е засаждана, тя е изсъхвала, добавя още агенция Фокус.

За виното, произвеждано от лозата, се знае, че е изключително ароматно и се приготвя без всякакви добавки”, уточни Налбатски.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес