Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо краищата на тиквичките гният и как да се справите с това?

09 юли 2024, 14:15 часа

Тиквичките са много популярни в градините поради широката си употреба в кулинарията и сравнително лесното им отглеждане. Все пак понякога могат да бъдат засегнати от проблеми. Случва се краищата на тиквичките да започнат да гният. Причините за това явление могат да бъдат различни, но най-често е свързано с недостиг на хранителни вещества.

Защо краищата на тиквичките гният?

Причините за отглеждането на тиквички в домашна градина са сравнително ниските изисквания и универсалните възможности за използването им. За съжаление понякога се случва както младите плодни пъпки, така и по-зрелите да загният в края (т.е. на мястото, където е бил цветът). Какви са причините за това състояние?

Още: 4 причини морковите да растат криви и с рога и как да избегнете грешките

Тиквичките растат бързо, така че се нуждаят от подходящи хранителни вещества. При отглеждането им освен азот, фосфор и калий важна роля играе и калцият, който е необходим за правилното развитие на плода. Ако липсва, може да се появи физиологично заболяване, което е сухо гниене на плодовете. Това кара краищата на тиквичките да гният и да излъчват неприятна миризма, която привлича охлюви.

Метеорологичните условия също оказват значително влияние върху усвояването на калций. Този елемент се транспортира от корените до листата и плодовете главно с вода, по време на процеса на транспирация в ксилемата. Въпреки това, нередовните валежи, топлината или големите температурни разлики между деня и нощта създават стресови фактори за растенията. Това означава, че може да се наруши усвояването на калций от почвата, в резултат на което краищата на тиквичките започват да гният. Редовното поливане също е важно при отглеждането на този зеленчук, тъй като той развива плитка коренова система.

Какво да направите, когато тиквичките загният?

Още: Как да спасите градината от жегата - триковете, които трябва да знае всеки градинар

Тиквичките трябва да се берат редовно. Тази дейност ще стимулира растението да произвежда нови плодове, но не само. Ако на храста има много зеленчуци, може да има дефицит на хранителни вещества (включително калций). Това ще доведе до спиране на растежа на някои плодове и загниване на краищата. Ако това се случи, отстранете всички плодове, които са спрели да се развиват и гният. Освен това не забравяйте да поливате редовно - почвата трябва да е умерено влажна.

Когато отглеждате тиквички, не забравяйте да наторявате редовно храстите. В случай на калциев дефицит може да се използва следното: калциев нитрат или калциево-магнезиев нитрат.

Освен това трябва да проверявате pH на почвата във вашата градина няколко пъти в годината. Струва си да се има предвид, че реакцията на почвата може да се промени по време на вегетационния период.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес