Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилно засаждане на разсад пипер - ето какво трябва да знае всеки градинар

24 март 2024, 06:50 часа
Реклама

Правилното засяване на разсад от пипер е от решаващо значение за успешната реколта. Ето няколко прости правила, които трябва да следвате:

Правилно засаждане на разсад пипер- тайната на богатата реколта 

Изберете правилната почва - изберете рохкав и леко кисел субстрат, за да осигурите подходяща среда за отглеждане на вашия разсад от пипер.

Изберете подходящи контейнери - използвайте широки и дълбоки контейнери за засаждане на семена от пипер. Уверете се, че контейнерите имат дренажни отвори, за да предотвратите задържане на вода.

Какво може да се засади до пипера - тайната на богатата реколта

Засаждане на семена - поставете две или три семена във всеки контейнер и след като покълнат, отстранете по-слабия разсад, за да позволите на най-силния да се развие.

Често производителят третира семената със специален дезинфектант преди опаковане. Ако на опаковката е посочено, че не изискват предварително накисване, веднага продължете със сеитбата. Обикновените семена могат първо да се потопят в 1% разтвор на калиев перманганат (1 гр от лекарството на 1 литър вода) и да се оставят в разтвора за 20-30 минути. След това семената ще бъдат готови за сеитба.

Процедурата на накисване не само ускорява покълването, но също така помага за отхвърляне на нискокачествени семена. Вземете малък съд и поставете в него гъба за миене на съдове, обилно навлажнена с вода, или влажни памучни тампони. Поставете семената върху тях, покрийте съда с капак и го поставете на тъмно, топло място с температура 25-27 градуса. След 4-5 дни от семената ще се появят малки леки кълнове, което означава, че можете да започнете сеитбата.

След сеитба покрийте всяко семе с до един и половина сантиметра почва. Поливайте почвата след покриване на семената.

Поставете разсада на топло място без течение. Покрийте контейнерите с филм, като направите дупки за циркулация на въздуха. След появата на издънките отстранете филма.

Поливане - внимавайте да не попадне влага директно върху кълновете при поливане.

Следвайки тези стъпки, можете да сте сигурни, че разсадът ви от пипер ще има здрав растеж, което ще доведе до успешна реколта.

Изборът на подходяща почва и контейнери, правилната техника на сеитба и осигуряването на оптимални условия за отглеждане са ключови за осигуряване на развитието на силни и здрави пиперови растения.

Като следвате тези насоки, вие не само ще подпомогнете ранните етапи на растеж, но и ще поставите основата за обилна и вкусна реколта от пипер.

Прочетете също: Кога е най-добре да засадите разсад пипер през март 2024

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес