Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ засаждайте тези зеленчуци до тиквичките

24 юни 2024, 07:57 часа
Реклама

Всеки градинар знае, че правилното подбраното съседство на растенията е ключът към изобилна и здрава реколта - това се отнася и за тиквичките. Грешките при избора им на съседи могат да доведат до значителни загуби, така че трябва да знаете кои зеленчуци не могат да бъдат засадени до тях, за да се радвате на богата реколта.

Най-лошите съседи на тиквичките

Тиквичките са взискателна култура. Една от най-честите грешки е засаждането на тиквички до тикви и краставици. Тези растения принадлежат към едно и също семейство и се конкурират за едни и същи хранителни вещества, водейки до изчерпване на хранителните вещества в почвата и намалени добиви. Освен това често срещаните болести и вредители се разпространяват лесно от едно растение на друго.

Полейте тиквичките с това през юни и реколтата им ще е по-богата от всякога

Засаждането на домати до тиквички също не се препоръчва. Доматите се нуждаят от много слънчева светлина и хранителни вещества, които могат да бъдат отнети от тиквичките. В допълнение, високата влажност, необходима за растежа на тиквичките, създава благоприятни условия за развитието на болести по доматите като късна болест. Следователно такива съседи по-скоро биха си навредили, отколкото да си помогнат.

Друга често срещана грешка е засаждането на картофи до тиквички. Картофите привличат много вредители, като например колорадския бръмбар, който също може да нападне тиквичките. Картофените растения също могат да разпространяват гъбични заболявания, които са опасни за тиквичките. Ето защо трябва да избягвате подобно съседство, за да поддържате здравето и производителността на вашите тиквички.

Зелето, подобно на картофите, не е добър съсед на тиквичките. Привлича белокрилки и други вредители, които могат да навредят на тиквичките. В допълнение, зелето се нуждае от обилно поливане, което може да създаде прекалено влажни условия за тиквичките и да доведе до развитие на гъбични заболявания. Ето защо се препоръчва да засадите зелето далеч от тиквичките.

Най-добрите съседи за тиквичките

За да избегнете грешки при избора на съседи за тиквички, трябва внимателно да планирате местоположението на насажденията си. Важно е да се вземат предвид не само нуждите на самата тиквичка, но и характеристиките на други растения.

Лукът, чесънът и бобът се считат за добри съседи на тиквичките, тъй като не се конкурират за същите ресурси и дори помагат за отблъскването на някои вредители.

Важно е и правилното торене на тиквичките. Първият път тор се прилага преди цъфтежа (20 грама нитрофоска, 10 литра вода). Един литър от този разтвор се изсипва във всеки корен - това количество е достатъчно. Вторият път горенето се извършв по време на цъфтежа (20 грама комплексен тор, 30 грама пепел, 10 литра вода). Също се използва по един литър тор на растение. Третото торене се осъществява по време на плод (40 грама нитрофоска, 10 литра вода). Изсипват се по два литра от този разтвор на храст.

Как се правят традиционните тиквички по гръцки

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес