Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да засадите лалета?

24 октомври 2024, 22:59 часа

Опитните градинари отдавна знаят, че засаждането на лалета през есента има много предимства. Но за да даде наистина добър резултат, трябва да го съгласувате с времето навън.

Лалетата се засаждат през есента, за да се насладите на цъфтежа им през пролетта възможно най-рано. И ако засадите луковиците навреме, те ще цъфтят няколко седмици по-рано от обичайното. 

Кога да засадите лалета през есента?

Няма точни календарни дати за засаждане на лалета и трябва да разчитате единствено на прогнозата за времето по този въпрос. За да определите оптималния период за засаждане на лалета, трябва да изчакате, докато температурата на почвата достигне около 7 градуса.

За буен цъфтеж на лалетата: Направете това с луковиците им преди да ги засадите 

Важно е да не засаждате лалетата твърде рано или твърде късно. Ако побързате, това може да доведе до покълването им преди началото на сланата и след това да умрат с първото захлаждане. Но ако се забавите със засаждането, това ще доведе до факта, че луковиците няма да имат време да се вкоренят и ще умрат през зимата. 

Има и друг проблем, свързан с твърде ранното засаждане: плевелите, с които ще трябва да се справите през пролетта. В цветната леха те ще започнат да растат активно с първото затопляне на времето и след това ще пречат на растежа на лалетата. Важно е да помислите предварително къде точно да засадите лалетата. Ако мястото е твърде тъмно или ако в него се натрупва дъждовна вода, може да не успеете да отгледате добра цветна леха, дори ако засадите лалетата си правилно през есента.

Те обикновено се засаждат от средата на септември до средата на ноември. Но за повечето региони оптималният месец за засаждане все още е октомври-ноември особено ако есент е мека.

Как да засадите лалета през есента?

Преди да засадите луковиците, трябва да изберете идеалното място за цветната леха: добре осветено, достатъчно влажно и безветрено. Прегледайте целия посадъчен материал и отсейте болните, лоши луковици. В противен случай болестта може да се разпространи в цялата цветна леха.

Изкопайте почвата на дълбочина 35 сантиметра. Към подкислена почва трябва да се добави вар, а ако е твърде песъчлива, тогава торф. Поставете луковиците н лалетата в дупки с дълбочина 15 сантиметра и след това ги покрийте с пръст. Късните насаждения също трябва да бъдат защитени от замръзване с мулч или борови клони.

Засаждане на лалета през октомври: Тънкостите, които трябва да знае всеки градинар

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес