Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви градинарски трикове се правят, за да няма плевели в градината

24 юни 2024, 18:00 часа
Реклама

Плевелите са вечен враг на всеки градинар. Те не само развалят външния вид на градината, но и конкурират култивираните растения за ресурси като вода и хранителни вещества. Премахването на плевелите може да бъде предизвикателство, но с правилния подход може да бъде успешно. В тази статия ще разгледаме някои ефективни и естествени методи за борба с плевелите, които лесно можете да приложите в градината си.

Използване на оцет

Оцетът е отличен натурален начин за унищожаване на плевели. Благодарение на високото съдържание на оцетна киселина, той може ефективно да унищожи нежеланите растения. Просто напръскайте листата на плевелите с бял оцет, който съдържа около 5% оцетна киселина. За по-упорити плевели можете да използвате по-силни концентрации. Оцетът нарушава структурата на растителните клетки, което води до изсъхване и умиране на плевелите.

Защо премахването на плевели е толкова важно? Ето какво да не пропускате

Вряла вода като средство срещу плевели

Врялата вода е лесен и ефективен начин за борба с плевелите. Когато излеете вряла вода върху плевелите, тя унищожава както листата, така и корените им. Този метод е особено полезен за премахване на плевели, които растат в пукнатини и цепнатини на тротоари, алеи и вътрешни дворове. Внимателно излейте врялата вода директно върху плевелите, за да избегнете увреждане на желаните растения.

плевел

Сол - прост и ефективен начин

Трапезната сол е друга лесно достъпна съставка, която може да се използва в борбата с плевелите. Солта дехидратира растителните клетки, което води до тяхното изсъхване и смърт. Поръсете сол върху плевелите или я разтворете във вода и напръскайте нежеланите растения. Внимавайте да не използвате твърде много сол, тъй като тя може да навреди на почвата и на околните растения.

Видове плевели и методи за борба с тях

Двусемеделни плевели

Двусемеделните плевели, като живовляк, киноа, връвник, мокрици и лютиче, изискват различни подходи за борба в сравнение с едносемеделните плевели. Използването на оцет или вряла вода е ефективно за тези видове, тъй като те по-лесно абсорбират химикалите през широките си листа.

Ще се отървете от плевелите за нула време с този бабин трик

Едносемеделни плевели

Едносемеделните плевели, като едногодишна синя трева и житна трева, могат да бъдат по-устойчиви на някои методи. В този случай комбинацията от различни подходи, като сол и оцет, може да бъде по-ефективна за тяхното унищожаване.

Борбата с плевелите не винаги изисква използването на химически продукти. С някои прости и естествени решения, които можете да намерите във всяка кухня, можете ефективно да контролирате нежеланите растения в градината си. Оцетът, врялата вода и солта са доказани методи, които могат да ви помогнат да поддържате градината си чиста и здравословна. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес