Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да засадите и отгледате карфиол в есенната си градина

29 септември 2024, 06:00 часа

Тази вкусна, питателна култура обича дълбока, плодородна почва и редовно поливане, особено през лятото. В магазините карфиолът почти винаги е кремаво бял, но ако си отгледате сами можете да се насладите на оранжеви, зелени или лилави глави, както и на удобни мини-сармички.

Вижте още: 6 зеленчука, които трябва да засадите през октомври в градината си

Карфиолът обикновено се отглежда от семена, засява се на закрито или на открито и обича слънце и плодородна, влагосъдържаща, добре утвърдена почва.

Карфиолът има репутацията на труден за отглеждане. Ключът към успеха е да се предотврати всякакво спиране на растежа им, като се поддържат постоянно добре напоени през цялото време.

Той обичат хладно и влажно време. Тъй като карфиолът е зеле, той е податлив на обичайните вредители и болести по зелето, така че го покрийте с мрежа, устойчива на насекоми.

Има много сортове карфиол, от които да избирате, групирани според времето за прибиране на реколтата. Има по-бързо растящи сортове за летни и есенни култури и по-бавно растящи сортове за прибиране на реколтата в края на зимата и пролетта. Ако закупите няколко различни вида, можете да имате карфиол практически през цялата година.

Семената от карфиол са широко достъпни в градинските центрове и от онлайн доставчици на семена.

Подготовка на почвата

Изберете слънчево място с дълбока, плодородна почва, която е влажна, но свободно дренираща. Изкопайте няколко кофи добре угнил оборски тор или градински компост на квадратен метър, в идеалния случай есента, така че земята да има време да се утаи.

Уверете се, че не сте отглеждали карфиол или друго зеле на това място поне две години.

Ако почвата ви е кисела, нанесете вар предишната зима, за да повишите рН и да предотвратите болестта на клубните корени . Карфиолът предпочита рН от 6,5 до 7,5.

Непосредствено преди сеитба или пресаждане отстранете всички плевели, след което утвърдете почвата, като я отъпчете старателно. Като повечето зеле, карфиолът се нуждае от добре утвърдена почва.

Семената на карфиола обикновено се засяват на закрито, но могат да се засяват и на открито от средата до късна пролет. Основният сезон на сеитба е от март до май, въпреки че можете да сеете през януари или февруари на закрито - или дори предходната есен - за по-ранни реколти.

Вижте още: 12 цветя, които трябва да засадите в градината си тази есен

Засяване на закрито

Стартирането на карфиола в оранжерия или на вътрешен перваз на прозореца дава по-надеждни резултати, тъй като температурата може да се контролира и разсадът е извън обсега на повечето вредители и е защитен от лошо време.

Времето за сеитба варира в зависимост от времето за прибиране на реколтата:

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес