Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да забавите покълването на картофите?

03 август 2024, 16:00 часа

Забавянето на покълването на картофите е от решаващо значение за запазване на тяхното качество и удължаване на срока им на съхранение. Покълването не само намалява хранителното съдържание на картофите, но и влияе на тяхната структура и вкус, което ги прави по-малко желани за консумация.

Ето някои ефективни методи за забавяне на покълването на картофите:

1. Оптимални условия на съхранение

Поддържането на подходящи условия на съхранение е най-ефективният начин за забавяне на покълването на картофите. Картофите трябва да се съхраняват на хладно, тъмно и добре проветриво място. Идеалният температурен диапазон за съхранение на картофите е между 7 и 10 °C. Температурите над този диапазон могат да ускорят покълването, докато по-ниските температури могат да превърнат нишестето в захар, което да повлияе на вкуса и текстурата.

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

2. Контрол на влажността

Нивата на влажност също играят важна роля в процеса на покълване. Картофите трябва да се съхраняват в среда с относителна влажност около 90-95%. Високата влажност предотвратява изсъхването и изсъхването на картофите, но прекомерната влага може да насърчи развитието на гниене и плесени. Правилното проветряване е от съществено значение за поддържане на този баланс.

3. Избягване на излагането на светлина

Излагането на светлина може да предизвика покълване и да доведе до производството на соланин - токсично съединение, което оцветява картофите в зелено и ги прави горчиви. За да избегнете това, съхранявайте картофите на тъмно място, например в килера, мазето или в хартиена торба. Използването на непрозрачни чували или чували от бурлак също може да помогне за предпазване от светлина, като същевременно позволява циркулация на въздуха.

4. Химически инхибитори на покълването

За предотвратяване на покълването на картофите могат да се използват търговски инхибитори на покълването. Тези химикали често се прилагат след прибиране на реколтата и са ефективни за удължаване на срока на съхранение на картофите. Съществуват обаче опасения относно безопасността и въздействието на тези химикали върху околната среда, така че те трябва да се използват с повишено внимание и в съответствие с указанията.

5. Естествени алтернативи

За тези, които търсят естествени методи, е доказано, че етерични масла като мента, карамфил и евкалипт имат свойства да потискат покълването. Поставянето на няколко капки от тези масла върху кърпа или памучни топчета и съхраняването им заедно с картофите може да помогне за забавяне на покълването. Освен това съхраняването на картофи с ябълки също може да възпрепятства покълването поради отделяния от ябълките етиленов газ, който забавя процеса на покълване.

6. Правилно боравене и подбор

Внимателното боравене с картофите по време на прибирането на реколтата и съхранението им може да намали покълването. Картофите трябва да се излекуват преди съхранение, като се държат при по-висока температура (около 15-18°C) и висока влажност в продължение на около две седмици. Този процес заздравява малки порязвания и натъртвания, като намалява риска от покълване и загниване. Изборът на сортове картофи, които са по-малко склонни към покълване, като русета и юкон голд, също може да бъде от полза.

Засяване на картофи: Лесни стъпки за начинаещи градинари

7. Редовна проверка

Редовното инспектиране на съхраняваните картофи и премахването на тези, които показват признаци на покълване или разваляне, може да предотврати разпространението на покълването и загниването на други картофи. Този проактивен подход спомага за поддържане на качеството на останалите картофи.

8. Съображения, свързани с охлаждането

Макар че охлаждането може да забави покълването, то обикновено не се препоръчва за дългосрочно съхранение, тъй като може да доведе до сладникавост на картофите и да развие нежелан вкус. Въпреки това краткосрочното охлаждане може да бъде полезно, ако планирате да използвате картофите скоро след изваждането им от хладилника.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес