Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинар сподели как се поливат тиквички, ако искаме да удължим плододаването

07 юни 2022, 09:45 часа

Тиквичките са сред най-полезните и вкусни зеленчуци. Обичаме да ги похапваме най-вече през лятото, когато са в сезон. Този зеленчук се предлага целогодишно на пазара, но най-много ползи от консумацията му можем да извлечем, когато го отглеждаме сами в градината си.

Градинарите с опит твърдят, че отглеждането на тиквички не е никак сложно. Съществуват обаче няколко особености, които е добре да са ви известни, ако искате да удължите плододаването и да се радвате на истински добра реколта. Една от тези особености е самото поливане.

Как е правилно да се поливат тиквичките за по-добро плододаване?

Тиквичките се нуждаят от не малко влага. Ако едно възрастно растение не е било поливано дълго време, ще са му нужни около 10 литра вода, за да можете да го възстановите. Влагата е добре да достигне до дълбочина около 50 см.

Вкусните тиквички се познават по това

Когато поливате тиквички, имайте предвид, че температурата на водата е ключов фактор. Тя не бива да е под 20 градуса. В противен случай може да шокирате корените и растението да започне да гние.

Ако целта ви е увеличаване на реколтата, трябва да поливате обилно зеленчука по време на цъфтеж и плододаване – от началото на юли до края на август. През останалото време не е нужно да сте чак толкова стриктни.

Имайте предвид, че песъчливата почва изсъхва по-бавно, затова тиквичките трябва да се поливат по-често. Глинестата обаче задържа повече влага и се нуждае от по-рядко напояване.

Спазвайте тези съвети, когато отглеждате тиквички и сме сигурни, че ще останете много доволни от реколтата накрая. Така процедират опитните градинари и всяка година събират огромни количества тиквички.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес