Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Епсомовата сол - тайното оръжие на успешния градинар

01 август 2023, 16:22 часа

Епсомовата сол, известна още като английска сол или магнезиев сулфат, е тайното оръжие на успешния градинар. Тя се използва в градинарството от стотици години и предоставя на растенията ценни хранителни вещества. В тази статия ще разберете как епсомовата сол може да подпомогне растежа и развитието на вашата градина.

Какво е Епсомова сол?

Епсомовата сол е химическо съединение със състав от сяра, кислород и магнезий. Нейното име идва от град Епсом в Англия, където била открита през 17 век. Оттогава тя се използва за облекчаване на различни състояния при хора и животни, както и за насърчаване на растежа и развитието на цветя, плодове и зеленчуци.

Най-любопитните начини как да използваме готварската сол в градината

Английската сол за стайните растения

Стайните растения се нуждаят от епсомова сол, за да растат силни и здрави. Просто разтворете 2 супени лъжици от нея в 1 литър вода и поливайте растенията веднъж месечно.

Английската сол за зеленчуците

При зеленчуковите градини епсомовата сол осигурява освежаване и съживяване. Поливайте растенията с разтвор, съдържащ 1 супена лъжица епсомова сол за 4 литра вода след първоначалното засаждане и повторете процедурата на всеки 2 седмици. Тези допълнителни грижи за градината могат да дадат по-богата и по-вкусна реколта.

Използвайте тази сол за подхранване на чушки, домати и краставици

Английската сол за доматите и чушките

Доматите и чушките са склонни към дефицит на магнезий, който може да се компенсира с епсомовата сол. За доматите, разтворете 1-2 супени лъжици в почвата преди засаждане и третирайте с разтвор на всеки 2 седмици. За чушките, добавете 1-2 супени лъжици епсомова сол преди засаждане и третирайте два пъти седмично в зависимост от височината на растението.

Английската сол за цветята и дърветата

И цветните лехи, и дърветата се радват на ползите от епсомовата сол. За цветята, пръскайте с разтвор от 1 супена лъжица епсомова сол за 1 литър вода и повтаряйте процедурата в зависимост от фазата на растеж. За дърветата, изсипете 1-2 супени лъжици на квадратен метър в почвата над кореновите зони 3-4 пъти годишно.

Защо опитните градинари използват сол в градината?

Епсомовата сол е наистина универсалното решение за много проблеми в градината. Използвайте я внимателно и със сигурност ще се радвате на здравословни и красиви растения във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес