Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Калининград: Намек на Путин за бъдеща война или показване на мускули?

20 септември 2024, 11:35 часа • 918 прочитания

Постави ли издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин основите на бъдеща руска атака срещу Прибалтика? Този въпрос отново е на дневен ред според американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Защо? Причината е видеоконферентна среща на Путин с руски губернатори. На нея руският диктатор говори как Русия трябва да гарантира, че няма пречки и бариери в движението от Руската федерация до Калининград.

Анклавът няма никаква сухопътна връзка с основната територия на Русия. Калининградска област е руски федерален субект, разположен между Литва и Полша на брега на Балтийско море и руснаците, които пътуват между континентална Русия и Калининград с влак или кола, го правят през Беларус и държавите членки на НАТО Латвия и Литва.

Още: Сценарий: Путин прехвърля "Искандери" в Калининград с директна заплаха към НАТО

Русия никога няма да "забрави" Калининградска област - Калининградска област трябва да продължи да се развива в съответствие със социалните и културни ценности на Русия, настоя Путин. А ISW напомни как Русия вече пробва еднолично да преначертае границите на Балтийско море в своя полза, вероятно точно заради Калининград: Крачка назад: Русия изтри предложението си за промяна на границите в Балтийско море

"Коментарите на Путин за поддържане на културните и социални връзки на Калининград с Русия вероятно са насочени за вътрешна употреба, въпреки че Путин може да поставя условия за бъдеща руска агресия срещу балтийските държави под прикритието на защита на Калининградска област", коментира ISW.

ВИДЕО от срещата на Путин във видеоформат с губернатори на Руската федерация: ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес