Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дейности през МАЙ в домашната градина

16 май 2024, 17:15 часа

Май е натоварен месец в градината за разлика от тези, които изминаха. Сега е времето да наваксате с всички задачи, които сте забравили или оставили за по-късно. Продължете да четете, за да ви напомним за някои дейности, на които да обърнете внимание.

Дейности през май в градината

През май месец може да засадите в градината зеленчуци, като боб, грах, лук, чесън, моркови, салатни култури, праз, ягоди. Както и всички устойчиви многогодишни и вечнозелени растения. От едногодишните растения, можете да засадите сладкия грах и да засеете издръжливи едногодишни растения, като слънчогледи, метличина, циния, настурция, невен, нигела.

Следете времето, защото дори и през май то може да е все още студено за някои култури. По-добре е някои растения да бъдат под стъкло и/или отложете засаждането в края на месеца или началото на юни. Това са по-крехките зеленчуци, които са: боб, тикви, краставици, домати, пъпеш, люти чушки, патладжани, сладка царевица, тиквички и сладки пиперки.

Цветята през МАЙ: Дейности, които да не пропускате

Май е времето за домати, купете растения за отглеждане в оранжерията или засадете директно по-късно през май, когато всички рискове от замръзване преминат. Изберете слънчево място и обърнете повече внимание, за да се радвате на добра реколта.

До самия край на май/началото на юни е безопасно да засадите нежни лехи и неиздръжливи растения като Агапантус, Далия, Кана. Ако сте засадили далии по-рано през годината, растежът отнема около 6 седмици, за да достигне повърхността на почвата, което може да бъде около май, така че ако има слана, ще трябва да се защити.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес