Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицит на магнезий при овошките - 5 признака, които го издават

30 май 2024, 14:06 часа

Всеки градинар има овошки в градината си. Но често те не дават желаната реколта и една от причините за това може да е магнезиев дефицит. Затова е важно всеки градинар да знае симптомите, по които може да го разпознае и съответно да предприеме необходимите мерки за премахването му.

Магнезиев дефицит при овошките

Признаците на магнезиев дефицит при овошките включват:

  • пожълтяване на листата
  • ранно падане на листата
  • намалена издръжливост през зимата
  • проблеми с образуването на плодове
  • податливост към заболявания

Ако по върховете на листата се появи жълтеникавост, тогава трябва да предприемете мерки - това може да е признак за липса на важен макроелемент – магнезий. Също така ранното падане на листата може да означава липса на магнезий.

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Дефицитът на този важен елемент може да се изрази в неравномерен растеж на плодовете и недостатъчната им пигментация.

Ако дървото не оцелява добре през студените времена и има общо лошо състояние, тогава най-вероятно му липсва магнезий. Когато дървото не получава необходимите вещества, неговият имунитет започва да намалява, което води до заболяване.

След идентифициране на симптомите е важно да предприемете мерки за решавате проблема. Това може да стане чрез прилагане на магнезиеви торове и мулчиране.

За премахване на магнезиевия дефицит можете да използвате:

  • Листно подхранване с магнезиеви торове
  • Торене на почвата с магнезиеви торове
  • Торене с доломитово брашно или варовик
  • Мулчиране на стволовите кръгове с компост

Навременното идентифициране и коригиране на магнезиевия дефицит ще ви позволи да поддържате здравето на вашите овощни дървета и да получите висококачествена, стабилна реколта.

Доломитното брашно може да се използва при засаждане на разсад от дървета и храсти директно в дупки за засаждане. Например, за една ябълка или круша ще ви трябват 300 гр тор, за череша, кайсия или слива - 500 гр. В дупките за млади храсти е достатъчно да поставите 100 гр от веществото.

При третиране на дървета през есента около стволовете се разпръсква 1,5-2 кг тор, като се очертава кръг с радиус 2 м. За храстите е достатъчно 500-750 гр. Прахът се заравя в земята, а в периметъра около ствола на дървото се използва за мулч.

В бъдеще костилковите плодове (череши, сливи) могат да се подхранват с доломитово брашно всеки сезон: след прибиране на реколтата, 1-2 кг на дърво (в зависимост от възрастта и размера на дървото). Ябълките и крушите се торят с доломитово брашно веднъж на 4-5 години. Торът се прилага в сухо, безветрено време, оптимално в края на есента.

Идеалният разтвор за пръскане на овошките през март е този

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес