Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

29 юни 2024, 09:30 часа

Няма значение какво отглеждате във вашата градина - плодове, зеленчуци или просто цветя - всички те са атакувани от вредители.  Вместо да използвате химикали, специалистите препоръчват да се засаждат определени билки, които плашат вредителите.

Реклама

Розмаринът, ментата, босилекът, мащерката и невенът са ефективни средства за предотвратяване на вредители и могат да се използват в градинарството. Тези билки помагат за отблъскване на насекоми, листни въшки, мравки, червеи и нематоди, укрепват растенията и подобряват добивите.

Билките, които отблъскват вредителите

Розмарин - тази ароматна билка е един от най-мощните репеленти против вредителите в градината, тъй като те не понасят миризмата на растението. Билките могат да бъдат невероятен избор на спътници за повечето зеленчуци и горски плодове, които растат във вашата градина.

Лекар: Това са най-добрите билки за простата

Благодарение на розмарина можете да отблъснете и комарите - той често се използва за приготвяне на естествен репелент срещу насекоми.

През лятото ментата обикновено се използва за приготвяне на напитките, за да им придаде свеж вкус и мирис. Въпреки това, насекомите харесват мента много по-малко от хората. Миризмата на мента отблъсква мравките и листните въшки, а тази билка се отглежда невероятно лесно, така че лесно можете да постигнете приятен аромат във вашата градина благодарение на нея.

Босилек - той е идеален не само за салати, но и за прогонване на комари и други вредители, които често се заселват в градината. Между другото, ако го засадите близо до домати, растението също може да подобри вкуса на плодовете им.

Мащерка - това е друга ароматна билка, която може да се комбинира с горски плодове и зеленчуци. Ароматът на лимонова мащерка перфектно отблъсква редица вредители. И ако например я засадите близо до ягоди, това ще изплаши червеите, а също така ще укрепи растенията и ще подобри добива им.

Можете да изберете един от многото видове невен. Освен това тези цветя са не само приятни за окото, но и носят много красота - както миризмата им, така и корените им помагат да изплашат листните въшки и нематодите.

В допълнение, колорадските бръмбари и листни въшки не харесват миризмата на невена. Освен това специфична миризма излъчва не само самото растение, но и корените му. И тази миризма отблъсква телените червеи, къртиците и нематодите. Микроскопичните червеи - нематоди живеят в почвата, паразитизират растенията, понякога напълно унищожават реколтата. Така че веществата, отделяни от растението, също имат вредно въздействие върху нематодите.

Препоръчва се да се засаждат тези растения по краищата на цветните лехи, така че те да станат първата линия на защита срещу вредители. 

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес