Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 практични съвета при прибиране на реколтата от картофи

02 септември 2024, 14:30 часа

Краят на лятото наближава, а с това и прибирането на последната реколта от градината. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат при прибирането и съхранението на реколтата от картофи.

  • Картофите, събрани преди да узреят, се наричат пресни картофи. Младите картофи не могат да се съхраняват, те трябва да се използват веднага.
  • Още: Градината в края на лятото: Гъбичките по растенията могат да бъдат полезни

  • Когато картофите узреят, кората им се втвърдява. Кожата на младия картоф лесно ще се отстрани при търкане.
  • Едно растение за картофи ще произведе от 3 до 6 картофа с нормален размер и няколко малки.
  • Използвайте вила, за да изкопаете картофи. Повдигнете внимателно картофите, за да избегнете натъртване или увреждане. Използвайте ръцете си, за да приберете картофи, ако е необходимо.
  • Картофите могат да се оставят в земята след зрялост до първата слана, но те са най-питателни, ако се приберат, когато узреят.
  • Защитете събраните картофи от слънчева светлина; тези, изложени на светлина, ще станат зелени картофи и ще произведат горчиво химично съединение, наречено соланин.
  • Поставете грудките в един слой на тъмно място при 10°C до 15.5°C за две седмици, за да се втвърдят.
  • Съхранявайте ги при около 4.5°C
  • Запазете най-добрите грудки за засаждане на картофи през следващия сезон. Не запазвайте картофи, които са меки или обезцветени. Не запазвайте картофи, ако някое от картофените растения е болно.
  • Съхранение на картофи

    Съхранявайте картофите на хладно и сухо място. Не мийте картофите преди да ги съхранявате, защото влагата ускорява развалянето. Когато се съхраняват между 7°C – 10°C, картофите ще останат свежи няколко седмици. Когато се съхраняват на стайна температура, картофите са с най-добро качество за около една седмица.

    Не се опитвайте да съхранявате картофи, които са натъртени или наранени от изкопаване. Използвайте тези картофи веднага.

    Не съхранявайте суровите картофи в хладилника, защото картофеното нишесте най-вероятно ще се превърне в захар в тази твърде студена среда. Охладените картофи ще покажат прекомерно покафеняване по време на готвене (особено при пържене) и ще имат нежелан сладък вкус.

    Не съхранявайте картофите близо до плодовете. Зреещите ябълки и други плодове отделят етилен, растителен хормон, който ще стимулира картофите да покълнат преждевременно.

    Не съхранявайте картофите на места, където ще бъдат изложени на светлина. Картофените клубени са, ботанически погледнато, модифицирано стъбло. Излагането на светлина ще накара картофите, които са в латентно състояние, да се събудят, да станат зелени и да започнат да покълват и растат. Този зелен цвят идва от растителния пигмент хлорофил.

    Още: 6 неочаквани съвета за перфектно узрели домати

    Заедно с "позеленяването" на картофите се образува съединение, наречено соланин. Соланинът е едно от съединенията, които придават вкуса на картофите, но в излишни количества това вещество може да бъде токсично. Избягвайте да ядете зелената кора - просто отрежете и изхвърлете зелените части на картофа.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес