Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция потвърди, че изпраща втори кораб за сондажи при Кипър

14 май 2019, 08:40 часа
Реклама

Турция обяви, че ще изпрати още един кораб за търсене на петрол край бреговете на Кипър. Зетят на Реджеп Ердоган и министър на финансите на Турция Берат Албайрак каза, че плавателния съд Явуз ще се присъедини към кораба Фатих, който вече е край Кипър, коментира гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Реклама

Съобщението дойде ден преди Турция да започне годишното си военноморско учение Морски вълк в източните части на Средиземно море, Егейско море и Черно море.

Турските кораби предизвикват напрежение, защото Кипър смята района, в който са предвидено сондажите, за своя изключителна икономическа зона (ИИЗ). Турция твърди, че сондажите са законни и се базират на международното право.

След срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в Брюксел, първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини призова Турция да се откаже от плановете си. Могерини нарече района, в който иска да работи Турция "изключителна икономическа зона на Кипър" и призова Анкара "да се въздържа от подобни незаконни действия". Федерика Могерини каза, че ЕС "ще отговори подобаващо" на всяко нарушение на международното право. Анкара обаче не се впечатли от позицията на ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес