Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са водещите търговски партньори на най-голямата икономика в Европа

17 май 2024, 15:28 часа
Реклама

САЩ са били най-големият търговски партньор на Германия, докато Китай е бил на второ място през първото тримесечие на 2024 г. Това сочат данните на германската статистическа служба Destatis, цитирани от ДПА и БТА.

Реклама

Китайският внос в Германия се е понижил с 11,7% спрямо първото тримесечие на 2023 г. – до 36 млрд. евро.

ОЩЕ: САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Спад на годишна база с 1,1% е отчетен и при германския износ за азиатската страна. Стойността му се оценява на 24 млрд. евро през периода януари-март 2024 г. Тези данни показват, че Германия има отрицателно търговско салдо с Китай, посочват експерти. Те отбелязват, че и САЩ са в същата ситуация при търговията си с азиатската страна.

Снимка: iStock

Общият обем на търговията между Германия и САЩ през първото тримесечие се оценява на 63,2 млрд. евро. Търговският обмен между Берлин и Пекин през същия период възлиза на 60 млрд. долара.

За цялата 2023 г. обаче Китай е бил водещ търговски партньор на Германия, като обемът на двустранната търговия се оценява 253,1 млрд. евро. На второ място са били САЩ, като търговският обмен между Берлин и Вашингтон за цялата минала година е възлизал на 252,3 млрд. евро.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес