Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С-500 ще спасява Крим от ATACMS: Анализ на възможностите (ВИДЕО)

14 юни 2024, 10:53 часа
Реклама

Русия се надява на най-новата ѝ и модерна ПВО система С-500 да я защити от американските ракети ATACMS, които буквално сриват всичко, което е тяхна цел, специално в Крим – това пише в свой анализ специализираното украинско издание Defense Express: Очистването с огън на руските ракетни системи в Крим продължава: Украинската метла играе

Реклама

На какво залага Русия срещу ATACMS?

В началото на 2024 г., след тестове на С-500, руските медии съобщиха, че системата може да сваля балистични и хиперзвукови ракети. Това става благодарение на мощните радари, свръхбърз компютър и много маневрени ракети-прехващачи.

Още: Буданов: Русия е поставила елементи от най-новата си ПВО система С-500 в Крим (ВИДЕО)

Прехващачите, които системата използва, са 77N6-N/1. Украинското издание посочва, че тези ракети всъщнпост са подобрен модел на ракетата-прехващач 9M82, която използва руската ПВО система С-300.

Какъв е основният проблем пред 77N6-N/1 – Defense Express посочва, че тази руска ракета-прехващач (както и по-старите руски ПВО системи) всъщност не може с такава сигурност да уцели точно "атакуваща" ракета, а вместо това се залага на следния подход: Прехващачът да се взриви достатъчно близко до ракетата, която трябва да спре и осколките от взрива да ударят въпросната ракета, така че да я повредят или взривят. Западните ПВО системи с най-модерните им ракети-прехващачи (Patriot, THAAD и SAMP/T ) не действат така – те поразяват директно атакуващите ракети, заради достатъчно високото ниво на навигация.

Подходът на взрив на прехващача в близост до атакуващата ракета обаче не е ефективен срещу балистични ракети. Пример в това отношение е точно Patriot – до 90-те години на XX век системата ползваше ракети-прехващачи PAC-2, които действаха на принципа, на които и руските ракети-прехващачи. Тогава обаче американците разработиха ракетите-прехващачи PAC-3 – те действат по различен способ, известен като hit-to-kill (директно попадение).

В заключение – Defense Express счита, че именно защото ракетите-прехващачи С-500 нямат hit-to-kill способности, то и самата система няма да окаже решаващо влияние срещу ATACMS. Припомняме, че ATACMS е тактическа балистична ракета, чиято разработка стартира още от 80-те години на XX век, а програмата е спряна през 2007 година в полза на модернизирани решения за производство на нови ракети. ATACMS има различна модификация – разликите се крият в теглото и бойната глава, но също и в системата за насочване (навигация), като по-модерните варианти използват GPS, а по-старите – инерционна навигационна система. А какви нови американски разработки с модула hit-to-kill има - вижте:

Въпреки това, С-500 може да е по-успешна – заради модернизираните все пак ракети-прехващачи 77N6-N/1 и по-добрите (поне на хартия) компоненти на цялата система, заключва Defense Express, като използва думата "безпомощни" за системите С-300 и С-400 що се отнася до ATACMS.

Още: Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес