Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел все пак ще се срещне с египетския президент

20 май 2015, 19:53 часа • 6672 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел не е отменила срещата си с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, след като председателят на Бундестага отмени своята, предаде БГНЕС.

Вчера (19 май) председателят на германския парламент Норберт Ламерт изпрати писмо до посланика на Египет, в което отменя разговора си със Сиси, заради нарушения на човешките права в страната.

"Вместо дълго чаканото насрочване на парламентарни избори, от месеци ние виждаме системно преследване на опозиционни групи и масови задържания, дълги присъди на затвор и безкраен брой смъртни присъди", написа в изявление Ламерт, който е член на партията на Меркел.

Самата Меркел изпрати поканата за посещение на Германия до президента на Египет още през септември. "Египет е изключително важен актьор в целия арабски регион", каза говорителят на канцлера Щефан Зейберт, като подчерта и важността на страната в стабилизирането на мирния процес в Близкия изток.

Посещението се очаква да се проведе на 3 или 4 юни, но конкретна дата все още не е съобщена.

По-рано тази седмица Германия изрази недоволството си спрямо смъртната присъда на сваления бивш президент на страната Мохамед Морси, който е и първият демократично избран държавен глава.

Във вторник базираната в Париж Международна федерация за човешките права публикува доклад, който на базата на показания на жертви и свидетели, разкрива употребата на сексуално насилие, използвано от силите за сигурност спрямо затворници в Египет след свалянето на Морси от власт от армията през 2013 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес