Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кои руски милиардери са обеднели най-много през 2022 г.

10 януари 2023, 12:05 часа
Реклама

Основният акционер на стоманодобивния концерн "Северстал" Алексей Мордашов и семейството му са понесли най-големи загуби през 2022 г. Това показва класация на руското издание на списание "Форбс" за руските милиардери, понесли най-големи загуби през мианата година. През 2021 г. тя е включвала 123 души, а година по-късто броят им е намален до 88, като през 2022 г. заради ситуацията в Украйна, западните санкции и икономическата криза богатството им продължава да намалява, посочва изданието.

Според оценките на "Форбс" състоянието на Мордашов и семейството му се е свило с 11,1 млрд. долара до 18,4 млрд. долара. Руската черна металургия е сред секторите, най-тежко засегнати от западните санкции, и от началото на годината акциите на "Северстал" са загубили близо 45% от стойността си.

На второ място в класацията е основателката на платформата за електронна търговия "Уайлдберис" Татяна Бакалчук, която е загубила 8,3 млрд. долара. Богатството на бившата учителка по английски е намаляло почти двойно - до 4,7 млрд. долара, но въпреки това тя остава най-богатата бизнес дама в Русия.

Трети е Олег Тинков, който е загубил 5,9 млрд. долара и на практика изпада от списъка на милиардерите, тъй като вече има 870 млн. долара. След 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, той започна да търси купувач на пакета си акции от над 35% от TCS Group, чийто основен актив е банка "Тинкоф". През април той продаде акциите на Владимир Потанин, за не повече от 260 млн. долара по оценка на "Форбс".

Сред десетимата руски милиардери, понесли най-големи загуби през 2022 г., са и Роман Абрамович, който е загубил 5,6 млрд. до 8,7 млрд. долара. Ръководителят и основен собственик на "Лукойл" Вагит Алекперов е обеднял с 5,1 млрд. долара до 21 млрд. долара.

Основателят на група "Ренова" Виктор Векселберг е загубил 4,1 млрд. долара до 5,2 млрд. долара, а акционерът на "Новатек" Генадий Тимченко  - 3,97 млрд. долара до 20,8 млрд. долара. Ръководителят на "Новатек" Леонид Михелсон пък е загубил 3,3 млрд. долара до 24,4 млрд. долара.

ОЩЕ: Руските богаташи загубиха 60 млрд. долара

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес