Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Вълчият поздрав" остави Турция без Демирал в 1/4-финала с Нидерландия на Евро 2024

05 юли 2024, 15:37 часа
Реклама

Европейската футболна централа УЕФА наложи забрана за два мача на турския футболист Мерих Демирал за политически насочения му жест по време на Евро 2024. При победата на Турция в осминафинала във вторник вечерта Демирал изпълни "вълчия поздрав" - жест, свързан със "Сивите вълци" - крайнодясна екстремистка група. Така централният защитник Демирал ще пропусне четвъртфинала срещу Нидерландия, след като действието му бе осъдено като расистко.

Героят на Турция изгоря за два мача

От УЕФА заявиха, че той е наказан "за неспазване на общите принципи на поведение, за нарушаване на основните правила за достойно поведение, за използване на спортни събития за прояви от неспортен характер и за уронване на престижа на футболния спорт".

След мача Демирал заяви, че е планирал жеста и се гордее с него като израз на любов към страната си - позиция, която правителството на Турция подкрепи.

Мерих Демирал

"Красотата и вълнението на футбола не бива да бъдат засенчвани от политически решения", заяви вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз в "X", призовавайки за отмяна на забраната.

На фона на фурора около жеста на Демирал президентът на Турция Ердоган планираше да присъства на мача на своята страна в Берлин в събота, съобщават турските медии. "Пита ли се някой защо германската национална фланелка е с орел, а френската - с петел? Мерих (Демирал) показа вълнението си с този жест", е цитиран Ердоган да казва пред репортери в четвъртък.

"Сивите вълци", чийто символ напомни Демирал, е ултранационалистически младежки клон на турската Партия на националистическото движение. Създадени през 60-те години на миналия век, "Сивите вълци" участват в политическото насилие между леви и националисти, при което загиват около 5000 души по време на преврата през 1980 г.

Групата е забранена във Франция, а символът ѝ е забранен в Австрия. Тя е под наблюдение и в Германия. Футболната федерация на Турция планира да обжалва, съобщават турските медии.

ОЩЕ: Защитник на Турция вкара исторически бърз гол на ЕВРО 2024 (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес