Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Буданов: Русия е поставила елементи от най-новата си ПВО система С-500 в Крим (ВИДЕО)

13 юни 2024, 10:10 часа
Реклама

Руските сили са инсталирали елементи от най-новата си система за противовъздушна отбрана С-500 в окупирания Крим, заяви на 12 юни началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.

Реклама

Още: Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

"Руската система за противовъздушна отбрана се укрепва", каза той. "Това е съвсем очевидно и разбираемо. Появиха се най-новите елементи на С-500. По принцип това ще бъде експерименталното им приложение, но те вече се появиха там (в Крим)".

Още: С мисъл за F-16: Русия се окопава в Харков и Крим, пробива на запад в Донецка област (ВИДЕО)

Украинските атаки в Крим и поразените ПВО системи

По-рано тази седмица украинският генерален щаб обяви, че военните са унищожили радари на системите за противовъздушна отбрана С-300 и С-400 в няколко района на окупирания полуостров: Очистването с огън на руските ракетни системи в Крим продължава: Украинската метла играе.

Това беше втората атака срещу руската противовъздушна отбрана в Крим в рамките на една седмица. Украйна съобщи, че е поразила една зенитно-ракетна установка С-400 край Джанкой, а през нощта на 10 юни са били атакувани още две зенитно-ракетни установки С-300 край Черноморско и Евпатория: Русия атакува Киев с ракети и дронове, Украйна удари масирано Крим (ВИДЕО).

Какво може С-500?

Според Министерството на отбраната на САЩ С-500 е предназначена за прехващане на заплахи с малък и среден обсег на действие. Съобщава се, че ПВО системата може да защитава от балистични, крилати и хиперзвукови ракети.

Украйна извърши няколко успешни атаки срещу руски цели в окупирания Крим и околностите му, като силно намали способностите на Руския черноморски флот: Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на Руския черноморски флот.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес