Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ иска платен отпуск и за гледане на болни по-далечни роднини

03 юли 2019, 06:15 часа
Реклама

До 10 дни платен годишен отпуск за гледане на болни роднини - чичовци, лели и братовчеди, да се въведе в нашето законодателство, предлагат от КНСБ. Сега право на този вид обезщетение имат само тези, които трябва да се погрижат за болен член на своето семейството - съпруг, родител, дете и пр, пише в. "24 часа".

Идеята идва заради приетата през юни Директива на Европейския парламент и на Съвета за равенство между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи. Срокът за въвеждането ѝ в законодателството ни е 3 години, но според нея срокът за такъв тип отпуск трябва да е 5 дни. Всъщност промяната за нашето законодателство, предлагана от синдикатите, е да има увеличение на кръга хора, заради които може да се излиза в такъв отпуск - вътре да влизат и по-далечни роднини, като лели, чичовци, братовчеди. КНСБ настоява и за въвеждане на гъвкави схеми на работа, което да става по искане на работника, когато това се налага по семейни причини.

Освен това, КНСБ предлага да се увеличи платеният отпуск за родителите до навършване на 10 г. на детето вместо сегашните 8 г. Същността на предложението е месеците да останат 6, но майките да могат да прехвърлят 2 месеца от тях на бащите, а останалите 4 да са платени от държавата. Така няма единствено майките да се натоварват с отглеждането на децата, обясни Виолета Иванова от синдиката на форума "Работно време, извънреден труд и сумирано изчисляване на работното време. Работно време и време, посветено на личния живот и семейството".

Другото предложение е да се въведат 2 платени дни за отпуск по "семейни причини". "Той ще е при форсмажорни обстоятелства, когато роднина внезапно се разболее, за да може да му се окаже помощ и да се заведе на изследвания или манипулации или когато е болен, да може за кратко време да се погрижи за него", поясни Иванова. Това предложение обаче дотук се харесва само на синдикатите, не и на работодателите и държавата.

През миналата година 20 хил. души не са ходили на работа, защото не могат да съчетаят личния и професионалния живот. В България 41% от работниците казват, че работното време не съответства на семейните и социалните им ангажименти. Средно за ЕС този дял е около 22%. А заключението на синдикатите е, че това се получава заради навлизането на новите технологии в живота ни, които всъщност изяждат от времето ни за семейството, защото позволяват все повече да се работи от дистанция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес