Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кога започва лятото?

16 юни 2023, 16:33 часа

Лятото винаги е очаквано и обичано, особено в страни, където климатът е суров и населението не е разглезено от комфортно време. То означава стабилна и постоянна топлина след пронизващия студ на зимата, дългата и мудна пролет, ненадеждната топлина на преходния период. То може да дойде малко по-рано или по-късно, да бъде щастливо дълго или неочаквано кратко. Колко разтегливо е лятото? Може някой да се изненада, но се оказва, че има няколко летá или, по-точно - видове лято.

Календарното лято се определя по чисто формален признак – то е, така а се каже, формален сезон. В Северното полукълбо продължава от 1 юни до 31 август, в Южното полукълбо - през декември, януари и февруари.

Астрономическото лято, както всички сезонни промени на планетата, се свързва с периода на въртене на Земята около Слънцето и наклона на оста на нейното въртене спрямо равнината на орбитата. В Северното полукълбо астрономическото лято е периодът между юнското слънцестоене и септемврийското равноденствие, обикновено от 21 юни до 23 септември. Във високосни години тези дати се изместват с един ден. В Южното полукълбо астрономическото лято продължава от 21 декември до 20 март.

Климатичното лято е най-несигурно за определяне. В различните географски зони, поради неравномерното осветяване на земната повърхност от Слънцето, разликите в надморската височина, топографията, отдалечеността от океаните и други местни условия, летният сезон е много различен по продължителност. Хидрометеорологичните служби на много страни смятат, че летният период започва от момента, в който средната дневна температура на въздуха надвиши +15°C и завършва, когато същият показател стане +14°C. В някои страни, например във Финландия, температурният критерий за настъпването на лятото е по-нисък: +10°С. Съществен признак за идването на лятото е спирането на нощните студове.

Жените с ТЕЗИ зодии ще са най-ухажваните това лято

Обаче лятото, при всичките си достойнства, има редица характерни и постоянни „пороци", които носят дискомфорт. Мнозина го очакват с известно опасение, защото прекалено горещото време е стрес за организма. Възможна е дехидратация (обезводняване), изостряне на хронични заболявания, топлинен и слънчев удар. В такова време се опитайте да запазите емоционално спокойствие, тъй като всяко превъзбуждане увеличава риска от топлинен и слънчев удар. Мислете позитивно, наслаждавайте се на природата.

С настъпването на лятото мнозина излагат всички части на тялото си на дългоочакваните слънчеви лъчи. Кожата, ужасена от такова варварство, започва да се защитава от излишната светлина и да произвежда меланин, покривайки се със загар. Можем да кажем, че слънчевото изгаряне е защитна реакция на организма спрямо ултравиолетовото лъчение.

Желанието за слънчеви бани и тен е сравнително млада модна тенденция. Спомнете си романтично бледите момичета от класическата литература или безстрашната героиня от „Отнесени от вихъра“ Скарлет О’Хара, която се страхуваше ужасно само от едно нещо на света – да не стане мургава.

Но има много данни за благотворния характер на слънчевата светлина, за нейната полезност и дори необходимост. Тя кара мозъка да произвежда хормони на удоволствието - ендорфини и енкефалини, както и хормона мелатонин, който подобрява настроението, укрепва имунната система, облекчава безсънието. Помага на кожата за се избави от много козметични и дерматологични проблеми.

Това са зодиите, които ще имат най-незабравимото лято през 2023 г.

Ако полученият тен е лек, с приятен златисто-бронзов оттенък, може да се смята за благоприятен фактор. Световната здравна организация препоръчва ежедневното излагане на пряка слънчева светлина за около 5-10 минути в началото на слънчевия сезон и до 50 минути в неговия пик да се счита за здравословно.

И така, дългоочакваното лято най-накрая настъпва и може да започнете да изпълнявате плановете си за почивка. За щастие през този сезон времето по принцип е доста предвидимо и оптимистично. И все пак, да не забравяме старата бабина мъдрост: „Когато тръгваш занякъде лете – носи абичка, а зиме – храничка!“

Времето минава, но този съвет все още е актуален.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес