Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо само в Бразилия се говори на португалски от цяла Южна Америка?

05 август 2024, 09:41 часа

На пръв поглед отговорът на въпроса от заглавието е лесен: Бразилия е била колония на Португалия, затова там сега се говори на португалски. Да, това е вярно: но как се случило така, че цялата останала Южна Америка попаднала под властта на Испания и там сега се говори испански – а само Бразилия била португалска?

Отговорът на въпроса ще потърсим в малкото испанско градче Тордесиляс, разположено на река Дуеро близо до Валядолид.

В това населено място през 1494 г. кралете на Испания и Португалия си поделят земи, които тепърва щели да бъдат открити. Именно това събитие определя португалския като основен официален език на Бразилия.

Местоположението на Тордесиляс го правело идеално място за дипломатическите срещи на иберийските монарси – градът е разположен на кръстопът и разполагал с великолепен дворец. Преговорите продължили повече от година и имало голям риск да завършат с португало-испанска война.

В коя държава има 11 официални езика?

Испания в лицето на крал Фернандо Арагонски и кралица Изабел Кастилска била сериозно загрижена за запазването на собствените си завоевания в региона и затова имала готовност да направи някои отстъпки.

Кралят на Португалия дон Жоао ІІ (в Португалия само членовете на управляващата династия носели титлите „дон“ и „дона“) бил убеден, че новите земи, открити от Христофор Колумб през 1492 г., попадат под споразумението, сключено през 1479 г. в Алкасоваш - според което споразумение всички новооткрити земи на запад от Канарските острови принадлежали на португалската монархия. Съответно, той побързал да заяви правата си върху тези територии.

Испанците не започнали спорове с Португалия, а се обърнали към папата - Александър VI Борджия, за посредничество и арбитраж. Но самият този разпуснат и амбициозен римски папа бил родом испанец, отначало служел като архиепископ на Валенсия - и, следователно, не бил напълно безпристрастен.

Той издал булата, наречена Inter Caetera и датирана от 4 май 1493 г., която де факто анулирала споразумението от 1479 г. Вместо да раздели Атлантическия океан и неговите брегове хоризонтално между двете иберийски държави, папата решил да установи вертикална линия между полюсите.

Португалия била много раздразнена от това решение. Първо, португалците губели новооткритите земи. Второ, загубили пътя към Азия и Африка, тъй като демаркационната линия лежала на 100 лиги (около 500 км) западно от островите Зелени нос (Кабо Верде). По този начин португалските кораби били принудени или да влизат в испанските води, да рискуват потопяване, или да се откажат от колониалната експанзия. И трите варианта очевидно били неприемливи.

Последвали крайно напрегнати преговори. Създала се парадоксална ситуация: нито една от страните не искала война, но на фона на преговорите и двете започнали да подготвят своите армии и флотове за бойни действия.

Ала в крайна сметка Португалия се съгласила на испанските условия с една промяна: демаркационната линия била изместена на 1700 км западно от островите Зелени нос.

В колко държави италианският език е официален?

Така португалците получили земите на изток от тази маркировка на картата - от Зелени нос до африканския бряг, а Испания взела западните острови и откритите от Колумб територии. Испанските владетели се съгласили на това разделение, защото предполагали, че Португалия и нейният крал няма да получат нищо.

Оказало се обаче, че не е така - и Бразилия, която все още не била открита по това време, останала собственост на Лисабон. Дългоочакваното нейно откриване било направено през 1500 г. от португалския мореплавател Педру Алвареш Кабрал.

През следващите десетилетия и векове португалците непрекъснато увеличавали влиянието си там. Така Бразилия станала единствената страна на континента, където говорят, преподават в училищата и пишат книги на португалски.

Договорът от Тордесиляс се превърнал в един от крайъгълните камъни в португалската национална история: Португалия получила правото да присъедини всички неоткрити владения в дълбините на Южна Америка към своята колониална империя.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес