Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо понякога искате да ядете свинска мас и какви са ползите от нея

17 октомври 2024, 07:45 часа

Най-често постоянно искат свинска мас хората с неправилно хранене, в което липсват мазнини. Мнозина погрешно вярват, че ако премахнат мазнините от ежедневната консумация, могат бързо да се отърват от нежеланите килограми. Подобни експерименти с диетата могат сериозно да навредят на организма ви и да доведат до срив в обмяната на веществата. Това, от своя страна, само ще засили желанието за мазни храни, включително свинска мас.

Възможно е обаче да има и други причини, поради които хората искат солена сланина или сланина с чесън. Например, това може да означава недостиг на витамини D, E и A в организма. Освен това може да има недостиг на селен, калций и редица други минерали.

Още: Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

Какво се случва с тялото, когато ядете мас

Свинската мас е съставена от 90% различни мазнини. В разумни количества тя е много полезна за организма ви. Този продукт е богат на витамини А, Е и D, които спомагат за правилното функциониране на организма ви. Може да се каже, че това е вид мултивитамин.

Например, ако изядете 1-2 парчета сланина на обяд, ще помогнете на организма си да се освободи от „лошия“ холестерол и да почисти кръвоносните си съдове. Освен това свинската мас не претоварва черния дроб. Но пък ви осигурява енергия и чувство за ситост за дълго време.

Мнозина също така съветват да ядете свинска мас, преди да излезете навън през студения сезон. Тайната се крие в това, че тя има затоплящ ефект, тъй като насища организма ви със здравословни мазнини.

Ако се вярва на учените, с помощта на яденето на свинска мас можете да подобрите умствените си способности. Ефектът на свинската мас върху мозъка ви е сравним с този на шоколада. Освен това свинската мас помага за предпазване от рак, укрепва имунитета и има положителен ефект върху съсирването на кръвта.

Още: Бабини рецепти: Неустоимо вкусни есенно-зимни мезета за раздумка на по чашка с приятели

С какво е полезна свинската мас за стомаха

Консумацията на свинска мас има положителен ефект върху храносмилането. Този продукт стимулира редовното изтичане на жлъчката от жлъчния мехур, което ви предпазва от нейното застояване и сгъстяване. На свой ред това елиминира възпалителните процеси както в жлъчния мехур, така и в черния дроб.

Този продукт също така насърчава секрецията на други ензими, които са необходими за нормалното храносмилане. И тук балансът на тези ензими подобрява метаболизма.

Възможно ли е да се яде свинска мас всеки ден

Не е тайна, че всеки продукт трябва да се консумира разумно. В умерени количества свинската мас може да се консумира всеки ден.

Ако говорим за това колко свинска мас може да се консумира на ден, лекарите казват, че при нормален начин на живот хората трябва да ядат 15-20 грама свинска мас. За спортисти или хора с висока физическа активност дневната норма достига до 50 грама.

Още: Нашите баби знаят как се прави домашна свинска мас - научете тайната им!

Хората с наднормено тегло, храносмилателни проблеми, проблеми с бъбреците и черния дроб не трябва да злоупотребяват със свинска мас.

Източник: ТУК!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес