Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо на момичетата растат косми по корема и как да ги премахнат?

23 юли 2024, 16:01 часа

Окосмяването по тялото на мъжа се смята за признак на сексуалност, но за едно момиче самата мисъл „На корема ми растат косми“ е повод за безпокойство. За съжаление, това не само разваля външния вид, но понякога показва и нарушения в организма.

Защо на момичетата растат косми по корема?

Нежеланото окосмяване по тялото причинява дискомфорт на всяко момиче: често и болезнено епилиране, невъзможност да се носи бански костюм или къса горна част, срам в басейна и на плажа. Но в допълнение към психологическия дискомфорт растителността по корема може да показва здравословни проблеми.
Възможно е да има няколко причини за появата на излишно окосмяване.

- Хирзутизъм. Това заболяване се характеризира с преобладаване на мъжките хормони в кръвта и причинява прекомерно окосмяване по различни части на тялото и дори по лицето.

Колко косми падат от тялото на човек средно на ден?

- Бременност. Поради промени в хормоналния фон окосмяването по корема може да нарасне в ранните етапи на бременността. Това явление се счита за нормално и показва правилното развитие на плода.

- Генетика. Тъмнокожите брюнетки и представителките на източните националности се сблъскват с проблема за появата на нежелано окосмяване по-често от останалите.

Ако не сте бременна и нямате източни корени, прекомерното окосмяване по тялото трябва да е причина да се консултирате с лекар.

Какво да правите, ако имате окосмяване по корема?

Първото нещо, което трябва да направите, е да посетите гинеколог-ендокринолог. Лекарят ще назначи изследвания и ще избере подходящо лечение за балансиране на хормоналния фон. Ако не искате да чакате пълно възстановяване, можете да премахнете нежеланото окосмяване по корема по следните начини:

- бръснене;

- обезкосмяване с епилатор;

- използване на депилиращи кремове;

- използване на топъл восък или специални ленти за восък;

- изсветляване на окосмяването;

- шугаринг;

- салонни процедури: фотоепилация и лазерна епилация.

Защо на жените растат косми по корема и как да ги премахнaт?

Съществуват и народни методи за премахване на нежеланото окосмяване по корема, но те действат само в случаите, когато обезкосмяването не е твърде силно. В домашни условия използвайте сок от неузряло грозде или лимон, сода, манган, йоден разтвор с амоняк и други аптечни средства.

Премахването на нежеланото окосмяване може да се отстрани с восък:

Излишното окосмяване по корема е истински проблем, който се опитват да решат по различни начини. Но не забравяйте, че можете да се отървете от нежеланото окосмяване само като отстраните основната причина за появата им - да приведете в ред собственото си здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес