Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кафявите яйца са по-скъпи от белите?

03 март 2022, 10:05 часа
Реклама

Не съдете за яйцето по цвета на черупката му.

Няколко неща, които знаем за яйцата: те са страхотни за закуска, можете да ги приготвите по много различни начини и понякога могат да бъдат трудни за белене. Една тема за дебат обаче е защо кафявите пилешки яйца обикновено струват повече от белите. Първо е важно да се знае защо пилетата имат различни цветове на яйцата. Генетиката, а не храненето, определя цвета на яйчната черупка и по този начин тяхната цена.

НЕ изхвърляйте обелката на банана - вижте защо е толкова ценна

Породата пилета и тяхната генетика решават дали кокошките притежават или не пигментни гени, естественият химикал по време на процеса на снасяне на яйцата, който покрива яйцето и води до оцветена черупка. Въпреки че всички яйца започват с бял цвят, цветът на черупката може да варира от бял до кафяв и дори син при някои редки породи. Интересен трик, за да разберете какъв цвят яйцето снася конкретна порода кокошки, е да погледнете цвета на ушните им пера. Породи като пилето Leghorn снасят бели яйца, докато Orpington снася кафяви яйца, а Ameraucana произвеждат сини яйца.

Породата Легхорн е най-ефективната кокошка носачка, което я прави популярен избор за фермерите. Кокошките, които произвеждат цветни яйчени черупки, обаче са склонни да са по-големи и изискват повече храна и енергия, за да създадат този боядисан слой. Тъй като тези породи струват повече за хранене, техните яйца са по-скъпи.

Никога НЕ поставяйте ЯЙЦАТА в тази част на хладилника

Въпреки че яйцата понякога изглеждат и са на цена по различен начин, е невъзможно да се разбере хранителният им състав само по цвета на черупката. Изборът между кафяви и бели яйца е въпрос на лични предпочитания. Но е важно хората да знаят, че цветът на яйчната черупка е свързан с породата на кокошката, а не със съдържанието на хранителни вещества в яйцето, вкусовия профил, качеството или дебелината на черупката. Това, което влияе върху съдържанието на хранителни вещества, е специфичната диета, на която е кокошката. Например, кокошките, хранени с диета, обогатена с омега-3 и витамин D, произвеждат яйца с по-високо съдържание на тези специфични хранителни вещества.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес