Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо един човек не трябва да спи на две възглавници?

09 юли 2024, 14:00 часа

Оказва се, че има много причини за подобна забрана. Заслужава да се отбележи, че сред тях има и съвсем основателни: не всички от тях могат да се нарекат суеверия.

Всичко, което се отнася до съня, народните поверия и вярвания се тълкуват до най-малките подробности. Кой знае, изведнъж не напразно се вярва, че не може да се спи с глава към прозореца или с крака към вратата. И все пак натрупаният човешки опит често дава полезни тълкувания и предупреждения.

Нашите предци са имали цял списък със забрани за спане с възглавници. Събрали сме причините, поради които опитът на поколенията не съветва да се спи на две възглавници.

Защо не трябва да спите с крака до вратата: Как се тълкува поличбата от различните народи?

Самота

Такъв човек значително ще забави търсенето на сродна душа, без която и семейство не може да създаде, и деца не може да роди. В края на краищата, ако, вече заспивайки, видите пред очите си една възглавница, ясно осъзнавате самотата си, а ако са две, подсъзнателно може да решите, че вече имате някого. Но няма никого - тази втора възглавница е само за вас.

Женен мъж

Говорим за ситуации, когато съпругът или съпругата ви са заминали в командировка. В такива случаи се препоръчва втората възглавница да се скрие в гардероба - до пристигането на любимата ви. В противен случай, както уверихме, съществува риск да се поддадете на изкушението и да го или да я смените.

Бебе

Защо? Смята се, че то ще израсне като неуверен човек, който често се променя от едно мнение на друго. Но всъщност бебето не трябва да спи не само на две възглавници, но дори и на една възглавница. Педиатрите смятат, че това е ненужен рисков фактор за здравето и дори за живота на бебето - най-добре е то да спи по гръб, когато е под главата на четворно сгъната пелена.

Защо не трябва да спите с краката до вратата и още 5 забрани за спане

Възрастен човек

Смята се е, че той ще изпадне в депресия и в края на дните ще бъде разочарован от изживения живот. Но ни се струва, че хората на възраст изпадат в депресия по-често от самота, когато и децата, и внуците забравят за него. А допълнителната възглавница на леглото само още веднъж напомня колко самотен е човекът.

Ако сте свикнали да спите на две възглавници и не сте готови да промените начина си на живот, то вместо две малки възглавници лесно можете да намерите една голяма. В този случай ще трябва да перете два пъти по-малко калъфки за възглавници, така че и тук има плюс! А експертите казват, че такова решение ще бъде много по-разумно

Мнението на специалиста

"Върху две възглавници да се спи стабилно няма да се получи. Рано или късно ще се разболеете. Бавното приплъзване предизвиква напрежение на мускулите на врата, което продължава, докато спим. Ето защо сутрин ставаме уморени, с болки във врата и зараждаща се мигрена.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес