Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

16 май 2024, 14:29 часа
Реклама

Специалистите ни разказаха какво заплашва апартаментите с малки размери и как те могат да разрушат психологическия комфорт за една нощ.

Сега много млади хора се опитват да се сдобият със собствено жилищно пространство възможно най-бързо и изгодно. Едностайните апартаменти и студиата се продават като топъл хляб.

Малцина обаче се замислят, че такива желани скромни квадратни метри могат да причинят редица неприятности: от психологически дискомфорт до сериозни заболявания.

"Когато си млад, не обръщаш внимание на тясното пространство. Основното нещо е най-накрая да се сдобиеш със собствен кът. В края на краищата е важно да знаеш, че има къде да дойдеш и където можеш да се скриеш от градската суматоха.

Не всичко обаче е толкова радостно. Когато човек поне малко се настани в жилището, тогава има мебели, вещи, книги и т.н. Всичко това започва подсъзнателно да оказва натиск, тъй като става просто невъзможно да се обърнеш", обяснява психологът Анна Гарш.

Страхотни хитринки за малки и тесни домове

Заради лишаването от лично пространство могат да започнат пристъпи на апатия, нервност и депресия. Тясното пространство може да бъде причина и за наднормено тегло. Човек осъзнава, че се намира в клетка.

Може да се появи чувство на безнадеждност, тъй като осъзнава, че в момента няма начин да промени положението си. Тогава всичко като цяло изглежда безсмислено: и работата, и здравето, и съществуването. Какво да се направи? Отървете се от ненужните неща.

Децата, които са израснали в "микроапартаменти", изпитват двойно по-големи трудности. Те са лишени от своето пространство още от детството си и това в крайна сметка е инстинктивно желание за защита и спокойствие. В резултат на това те ще страдат от слаба концентрация, нежелание за пълноценно общуване с връстниците и ниско ниво на академичните резултати.

В идеалния случай в едностайно жилище трябва да живеят не повече от двама души. За да бъде психологическият климат щастлив и за двамата, е необходимо да изслушват съседа, да уважават желанията и личното пространство на другия. Това отношение ще намали появата на конфликти.

Интериорни решения за малки пространства

Освен това трябва да се разбере, че понякога всеки иска да остане насаме със себе си. Хората, живеещи в маломерни апартаменти, могат да страдат и от физически неразположения.

"Трябва да се разбере, че в стая, в която има няколко души, инфекциите, предавани по въздушно-капков път, се разпространяват по-бързо", заявява терапевтът Анна Демяненко. В края на краищата едностайните апартаменти нямат проходна вентилация. Постоянната липса на свеж въздух, натрупването на въглероден диоксид и задухът допринасят за намаляване на имунитета.

Учените са провели експеримент. В хода му установили, че децата, живеещи в просторен апартамент, боледуват два пъти по-малко от тези, които живеят с родителите си в едностайни.

Експертите са установили, че стандартната площ за един човек е 14 квадратни метра. Ако обаче метрите не отговарят на тези параметри, тогава на всеки член на семейството се отпускат най-малко 9 квадратни метра.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес