Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е добре да ядете салата след вечеря

09 април 2022, 10:20 часа

Свикнали сме да се храним по установен модел – първо предястие, салата, основно и след това десерт. Какво обаче ще се случи, ако разменим местата на ястията си и то особено на вечеря.

Ако консумирате първо основно, а след това салата, този ритуал определено би имал някои положителни свойства върху организма и фигурата ви. Всъщност има няколко редица ползи, според healthdigest.com. Консумацията на салата след вечеря ще подобри храносмилането, но ще намали и порцията на основното ястие. Ако знаете, че трябва да оставите място за салата, това ще ви помогне да контролирате порциите си и съответно да намалите теглото си, както и да се насладите на всички полезни минерали и фибри.

Яденето на салата след вечеря може да помогне, когато имате храносмилателни проблеми, като запек или трудно усвояване на храната, особено вечер. Зехтинът помага за производството на стомашно-чревни пептиди, които помагат за по-доброто преработване на храната.

Още една причина да консумирате салата след основното хранене е, че така ще можете да контролирате порциите. Така ще намалите и калорийния прием. Съзнанието ви ще бъде заето с това да знаете, че след основното има салата, което значи, че няма да ядете прекалено много от основното ястие.

Много хора имат навика след вечеря да хапват нещо сладко или нещо калорично преди лягане. Обилната салата след вечеря определено би ви била от помощ да оставите този вреден навик. Салатата ще замести десерта и така ще ви остави по-сити. Да, няма да го замести по сладост, но със сигурност по обем. Ако искате да има и салатата сладост, добавете няколко сушени плода.

Ако консумирате салата след вечеря, това ще ви помогне и на съня. Пресните зеленчуци ще ви помогнат да се въздържите от посягането към солена или сладка калорична храна преди лягане. Ситостта от фибрите ще накара мозъкът ви просто да не мисли за поемане на още калории. Късното хапване вечер затормозява тялото да преработи тези калории и съответно това пречи и на съня.

Нездравословните храни ни карат да се чувстваме неспокойни, а тялото ни затормозено да ги преработи. Това може да доведе до будене нощно време, най-малкото до появата на киселини, което е много неприятно. Ако напълните стомаха си със салата преди това, вероятността да хапнете нещо нездравословно е доста по-малка. Зеленчуците са пълни с фибри, минерали и витамини. Освен това, повечето от тях са нискокалорични. Добри доставчици са на калий и магнезий, които имат успокояващ ефект за нервната система и храносмилателния тракт.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес