Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо бабите на село държат яйцата в буркани? Това ще ви изуми!

02 октомври 2021, 07:16 часа
Реклама

Преди няколко десетилетия нашите баби не са разполагали с хладилници. Те са измисляли гениални идеи за съхранението на бързоразвалящите се продукти. Днес ще ви споделим именно за един такъв трик, от който можете да се възползвате винаги, когато пожелаете.

Някои хора например предпочитат от време на време да се запасяват с яйца. Това се случва най-често, когато са били на село и са имали възможност да си купят кора – две домашни яйца. В хладилника не винаги имаме място за такова количество и затова можем да пробваме нещо хитро.

Как се съхраняват яйца в буркани?

Много е важно, преди да преминете към същината на метода, да огледате всяко едно яйце поотделно. Ако забележите, че има наранявания, отстранете ги. В буркан се съхраняват единствено онези яйца, които са напълно здрави.

Защо НИКОГА да не държите яйцата на вратата на хладилника

Подредете ги внимателно в големи буркани. Ако под ръка имате такива, които са с вместимост три или повече литра, идеално.

Направете смес от вода и вар. На 10 литра вода се слагат 4 с.л. гасена вар. Започнете да изливате от течността в пълните с яйца буркани. Нивото й трябва да стига догоре. След това старателно завъртете капачката и съхранявайте на сухо и прохладно място. За предпочитане е да пазите от пряката слънчева светлина.

Гасената вар притежава бактерицидни свойства и не позволява развитието на бактерии. Наред с това тя допринася за запечатване черупките на яйцата и удължаването на годността им.

Следващия път, когато баба ви даде солидно количество яйца, не се тревожете, че няма да можете да ги похапнете в рамките на дни. Съхранявайте ги по този начин и дълго време ще имате домашен продукт, с който да сготвите любимите си омлети.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес