Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започнете от вечерта: 5 съвета, за да направите деня си щастлив

19 юни 2024, 12:11 часа

Научете се как да програмирате добър живот с помощта на опрощаващи ритуали, преди да започнете деня си.

Много от нас още от детството си знаят, че утрото е по-мъдро от вечерта, затова често нарочно оставяме важните въпроси за следващия ден. Но когато се събудим с първите слънчеви лъчи, едва се принуждаваме да станем от леглото само за да отидем до тоалетната и да си направим закуска. Тогава историята се повтаря и в крайна сметка това съсипва качеството ни на живот.

Психолозите предупреждават, че ако не са ви чужди трудното вдигане на работа и хроничният стрес заради напрягащите крайни срокове, с които не можете да се справите, е време да промените нещата. Събрахме за вас пет простички неща, които всеки от нас трябва да включи във вечерната си рутина, за да започне най-накрая да пише сценария на своя хармоничен и щастлив живот.

Разходка преди лягане

Много експерти съветват да излезете на спокойна вечерна разходка. Не е необходимо да се стремите към определен брой крачки, просто се разходете спокойно в парка, насладете се на тишината и, ако искате, обобщете мислено деня. Разбира се, ако не сте свикнали да се разхождате сами, вземете със себе си приятел или друг близък човек. По този начин ще се разсеете от ежедневната суета и ще се отпуснете малко на чист въздух.

Освен това ходенето след вечеря не само ви позволява да се отпуснете, но и да подобрите здравето си. То спомага за понижаване на нивата на кръвната захар, развива определен ритъм на работа и почивка, улеснява заспиването в определено време и прави предстоящия сън по-здрав и силен.

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Завършете деня с благодарност за всичко, което имате

Повечето от нас, вместо да се отпуснат след тежък работен ден, продължават да се ругаят за това колко много неща не са свършили. Вместо това експертите предлагат да си кажете "благодаря" за това колко много сте издържали и колко смело сте се изправили пред най-трудните задачи.

Британският психолог и експерт по уелнес Лий Чеймбърс казва, че е важно да отбелязвате всяка своя, дори и най-малката стъпка, която правите към целта си. "Това усещане за напредък ще подготви почвата за движение напред на следващия ден", обяснява той.

Полезен навик, който ще направи този труден процес по-лесен, е да записвате малките си радости с тефтер и химикалка. Запишете на ръка три до пет неща, които са ви накарали да се усмихнете през изминалия ден. Така стъпка по стъпка постепенно ще "прочистите" съзнанието си, ще сведете до минимум стреса и ще се научите да заспивате спокойно.

Вземете топла вана

Вземането на вана е нещо, за което много от нас рядко намират време, като го заместват с експресен душ. Създайте си навик да вземате вана с магнезий или морска сол поне три пъти седмично с ароматни масла и ефирна пяна. Топлата вода ще отпусне перфектно тялото ви, а нежните аромати ще ви позволят да се разсеете, да се отпуснете напълно и да заспите спокойно след това.

Сприятелете се с тялото си

Често стресът, който обхваща ума ни, бавно, но сигурно започва да "парализира" тялото. Понякога не забелязваме, че вече не контролираме себе си. Ако забелязвате постоянна скованост, то преди да си легнете, направете следното упражнение. То ще сведе до минимум стреса, ще влезе в контакт с тялото ви и ще ви отпусне.

- Легнете удобно в леглото и се отпуснете.

- Започнете да се вслушвате във всяка част на тялото си - от върха на главата до върховете на пръстите на краката.

- Обърнете внимание на това, което усещате в този момент: топлина, дишане, допир на въздуха до кожата ви.

- Обърнете внимание кои части на тялото ви са особено напрегнати и се опитайте да ги отпуснете колкото е възможно повече.

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 10 - 16 юни 2024

Не носете телефона си в стаята със себе си

Колкото и да не ви се иска, всички ние грешим, като заспиваме с телефони в ръце, а на сутринта поглеждаме към социалните мрежи и започваме да прелистваме новините. Този процес се проточва и затова, когато осъзнаем, че четенето на новините е надхвърлило позволеното време, скачаме от леглото набързо и започваме сутрешното бягане под мотото "само и само да има време за всичко". От само себе си се разбира, че започването на деня в такъв стрес не предвещава хармония през следващите 24 часа. А да не говорим, че заради нощните известия може просто да не успеете да се наспите.

Професорът по психология в Йейлския университет Лори Сантос обяснява, че е трудно да се преувеличи значението на качествената нощна почивка: "Важно е всеки от нас да разбере, че трябва да обърне внимание на хигиената на съня си. Трябва да се отървем от хиперстимулацията на сетивата си, която предизвикват джаджите."

Ето защо си създайте навик да се разделяте със смартфона си един час преди лягане, като го поставите далеч от вас или го оставите в друга стая. А за да не се притеснявате за будилника си, настройте го на класически часовник.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес