Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запазете аромата: Трикове за дълготрайна свежест на вашите подправки

07 август 2024, 10:18 часа

Най-добрите ястия изискват свежи билки и подправки, които да допълнят вкуса и да добавят аромати. Но ключът към използването на пресни билки в готвенето е да ги поддържате свежи.

Още: Ядлива ли е кората на смокинята

Магданозът например не може да издържи дълго в хладилника. Увяхва за 24 часа и на този етап разбирате, че парите ви и билката са пропилени. В тази статия ще научите, че пресните билки и подправки могат да се съхраняват успешно за повече от 24 часа.

Защо билките се развалят в хладилника

Твърде много влага и твърде много кислород в хладилника могат да изчерпят жизнеността на билките. Тези продукти изискват добро местоположение, избрано въз основа на четири фактора:

  • Влажност
  • Светлина
  • Кислород
  • Температура

Трябва ли подправките да се измият и изсушат преди охлаждане

Всички пресни билки трябва да се измият преди употреба. Закупените подправки и билки трябва да се измият и подсушат много добре, за да бъдат готови, когато ви потрябват.

Не всички билки са еднакви

Билките са разделени на две категории, на базата на стъбла и листа. Кориандърът и ментата са меки билки, докато розмаринът или мащерката са твърди. Меките билки имат своя сезон през пролетта и есента, докато твърдите билки могат да бъдат намерени през цялата година.

Как да съхраняваме билките в хладилник

Напълнете съд с вода, отрежете стъблата и поставете билките в него. Сменяйте водата веднъж на няколко дни, за да ги поддържате свежи.

Босилекът трябва да се съхранява на стайна температура, защото листата ще покафенеят в хладилника. От друга страна, както босилекът, така и другите билки трябва да бъдат увити в найлонови торбички. Тя осигурява влага в сухата среда в хладилника и не позволява на кислорода да причини почерняване на листата.

Сред меките билки можем да споменем: магданоз, кориандър, копър, босилек, мента.

Друг начин за консервиране на пресни подправки е да ги накиснете в зехтин и да ги държите в хладилник. За този метод можете да използвате формата за кубчета лед, която е в хладилника.

Сложете подправките, които искате да съхранявате като кубчета лед и отгоре ги полейте със зехтин. по този начин подправките ще запазят свежестта си за дълго време.

Още: Практичен съвет: Как правилно да замразите горски плодове

Как да съхраняваме твърди билки в хладилник

Тези билки трябва да се увият в кухненски кърпи и след това в стъклен съд с капак. Кухненската хартия поддържа нивата на влага, докато стъкленият съд ги предпазва от излишния кислород.

Сред твърдите билки можем да споменем: розмарин, мащерка, див лук, градински чай и риган.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес