Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои хора компотът от малини е много подходящ

06 юни 2024, 22:30 часа
Реклама

Малините, със своя неповторим аромат и вкус, са любими на малки и големи. Но освен че са истинска наслада за небцето, тези червени плодове са и мощен съюзник в борбата със здравословните проблеми. Компотът от малини е една от най-лесните и вкусни форми, чрез които можем да се възползваме от техните лечебни свойства. В тази статия ще разгледаме кои хора могат да се възползват най-много от този ароматен и освежаващ компот.

Компотът от малини при настинка и грип

Компотът от малини е незаменим по време на настинка и грип. Малините съдържат естествени салицилати, които имат подобен ефект на аспирина и помагат за намаляване на температурата и облекчаване на болките. Те също така стимулират имунната система и помагат за по-бързото възстановяване от вирусни инфекции. Компотът е идеален за консумация в топла форма, като осигурява допълнителна хидратация и полезни вещества.

Как да засадите малини у дома? Опитайте с този трик с хартия! (ВИДЕО)

Ползи при нервно пренапрежение и стрес

Ако често изпитвате нервно пренапрежение или стрес, компотът от малини може да бъде вашият нов най-добър приятел. Малините съдържат антиоксиданти и флавоноиди, които помагат за намаляване на нивата на стрес и подобряване на настроението. Компотът от малини е лек и успокояващ, което го прави идеален за релаксация след напрегнат ден.

Подходящ при атеросклероза и хипертония

Малините са богати на антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система. Консумацията на компот от малини може да помогне за намаляване на риска от атеросклероза и хипертония, като подобрява еластичността на кръвоносните съдове и намалява нивата на лошия холестерол. Това прави компота от малини отличен избор за хора с проблеми със сърцето и кръвоносната система.

малини

Здравословни ползи за кожата

Жените, които често консумират малини, без преувеличение имат здрава и красива кожа. Малините са богати на витамин С и антиоксиданти, които подпомагат производството на колаген и предпазват кожата от увреждания. Компотът от малини запазва тези полезни свойства и е отличен начин да се грижим за кожата си отвътре навън.

Рецепта за компот от малини

Необходими продукти:

  • Пресни малини
  • Захар (800 г за 1 кг плодове)
  • Вода

Компотите БЕЗ варене, по които всяка домакиня лудна

Начин на приготвяне:

  1. Сортирайте малините според степента на зрялост и отстранете меките и повредени плодове.
  2. Изплакнете плодовете обилно във вода и ги оставете да се отцедят.
  3. Обелете плодовете от чашелистчетата и леко ги изсушете.
  4. Пригответе малинов сироп, като в тенджера добавите вода и захар (250-350 г захар за 1 литър вода) и кипнете.
  5. Сложете малините в стерилизирани буркани и ги залейте с готовия сироп.
  6. Стерилизирайте бурканите в тенджера с вода за 20-30 минути.
  7. Запечатайте бурканите и ги оставете да изстинат на стайна температура.

Кой компот е перфектен за сваляне на висока температура?

Полезни съвети

За съхранение компотът от малини трябва да се държи на тъмно и хладно място. За допълнителна свежест и аромат, можете да добавите листа от мента при сервирането на компота. Това е особено освежаващо в летните дни.

Компотът от малини е не само изключително вкусен, но и невероятно полезен. Независимо дали става въпрос за борба с настинка и грип, справяне със стреса, поддържане на здравето на сърцето или грижа за кожата, тази напитка може да бъде вашият верен съюзник. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес