Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върху коя банкнота е стоял ликът на Васил Левски?

20 юни 2024, 15:33 часа

Опитайте се да изброите кои личности виждаме на днешните банкноти:

1 лв - Свети Иван Рилски - извън обращение
2 лв - Паисий Хилендарски - извън обращение
5 лв - Иван Милев
10 лв - Петър Берон
20 лв - Стефан Стамболов
50 лв - Пенчо Славейков
100 лв - Алеко Константинов

Ето коя е най-разпространената банкнота в България

Върху коя банкнота е стоял ликът на Васил Левски?

1000 лв

През 1994 година Българската народна банка пуска в обращение първата банкнота от новата серия с три нули. Банкнотата е с номинал 1000 лв и се въвежда като законно разплащателно средство от ноември 1994 г.

На лицевата страна на банкнотата е образът на Апостола на българската свобода - Васил Левски. До него е литографията “Свободна България” на неговия съратник Георги Данчов. Присъства и образът на печата на Българския революционен централен комитет.

Коя е най-голямата банкнота в България?

На обратната страна на банкнотата е изобразен паметникът на Васил Левски в София. Вдясно от него е отпечатано факсимиле на собственоръчно написаната и подписана от Апостола на 16 юни 1872 г. клетва на фона на Евангелие, кръст, кама и револвер.
Тази банкнота е отпечатана в германската печатница “Гизике унд Девриен”.

Това е първата българска банкнота със скрито изображение на текста “лева”, който се прочита само при хоризонтално разположение на банкнотата спрямо очите. Водният знак е полутонов портрет, който създава илюзията за обемно изображение. Има релефно изображение за граждани с нарушено зрение.

Тази банкнота е в обращение до 31 декември 1999 г.
Днес банкнотата от 1000 лв с образа на Васил Левски се изкупува на цена от около  120 лв в някои от най-популярните нумизматични сайтове.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес