Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно за децата: Какво трябва спешно да бъде ограничено от менюто на вашето дете

28 септември 2024, 20:00 часа

Храната за възрастни невинаги е здравословна, а понякога дори вредна за децата, особено на възраст под две години.
 
Храната за възрастни не винаги е полезна, а понякога дори вредна за децата, особено до двегодишна възраст. Педиатри са установили опасното въздействие на някои често срещани храни върху детския организъм, съобщава TSN.

Детският педиатър Мария Шпит е съставила списък с продукти, които трябва да бъдат изключени от детската диета.

Мед

Още: Учени: Всяко трето дете страда от късогледство

На деца под една година не трябва да се дава мед, защото той може да съдържа бактерия, която произвежда токсини, опасни за червата и водещи до ботулизъм. Червата на бебето не са в състояние да се справят с такива токсини и други вредни вещества. Освен това медът е много алергизиращ продукт и бебетата не трябва да го консумират.

Газирани напитки

Американските педиатри не съветват да се дават сокове и газирани напитки на деца под една година. След тази възраст е възможно да се дават продукти, но в ограничени количества. Това се дължи на съдържащия се в такива напитки емулгатор (бромирано растително масло), който влияе отрицателно върху нервната система, кожата и паметта на детето. Опасно е и голямото количество захар в напитките, което причинява кариес и затлъстяване.

Козе и краве мляко

Още: Притеснителни данни: Българчетата сред най-пристрастените към социалните мрежи

Протеините и ензимите от тези продукти не са в състояние да преработят детския организъм, освен това кравето мляко не е в състояние да осигури всички хранителни вещества, които се съдържат в майчиното мляко.

Ядки, фъстъци

Тези продукти не трябва да се дават от съображения за безопасност, тъй като могат да причинят запушване на горните дихателни пътища.

Сирена с плесен

Още: 8 от най-лошите навици от детството, които развалят фигурата на възрастните

Сирената с плесен съдържат бактерията листерия, която се открива в тези сирена, може да доведе до тежко отравяне и дори до опасност за живота.

Захар

На децата не трябва да се дава захар. Но някои родители се опитват да я заменят с подсладители, което също е вредно за бебетата. Отдавайте предпочитание на плодове или сушени плодове, които са естествени заместители на захарта.

Храни без термична обработка

В суров вид всякакви продукти - месо, риба, яйца - са строго забранени за децата. Важно е продуктите да са добре термично обработени.

Подправки, сол

Добавянето на подправки към храната е по-скоро прищявка на възрастните. Детето отлично възприема храна с естествен вкус, а вместо сол и подправки можете да добавите билки или различни зеленчуци.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес